Judecătoarea Marina Rusu, la evaluarea reluată: Pentru un copil minor nu pot fi luate în calcul cheltuielile pentru hoteluri, tutun, alcool și spa

Embed:

Judecătoarea Marina Rusu de la Judecătoria Comrat, sediul Taraclia, le reproșează membrilor Comisiei de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisia Pre-Vetting) stabilirea unor cheltuieli exagerate pentru familia sa, prin aplicarea unor calcule greșite. Mai exact, au fost aplicate valori medii pentru populație, în timp ce, pentru perioada în care au fost făcute calculele, ea avea nou-născuți, pentru care cheltuielile nu pot fi comparate cu ale unui adult.

„Eu am avut doi copii minori, nou-născuți, care, până la șase luni, eu îi alăptez exclusiv la sân. Asta înseamnă că nicicum, pentru șase luni, chiar și mai departe, pentru un copil minor, dar au fost cinci, nu pot fi incluse cheltuielile pentru hoteluri, cheltuielile pentru tutun, pentru alcool care, după calculul folosit de comisie, elaborat de Biroul Național de Statistică, sunt incluse”, a menționat Marina Rusu.

Ea consideră că, în cazul său, Comisia Pre-Vetting nu a întreprins măsuri pentru o abordare personalizată.

„De exemplu, pentru un copil nou-născut nu poate să fie cheltuieli de transport, el nu călătorește singur. Pentru un copil nou-născut nu poate să existe cheltuieli pentru telefonie, care tot sunt incluse. Și pentru un copil minor în genere nu pot să fie percepute în mod normal cheltuieli pentru tutun și alcool, și hoteluri, și spa, care sunt incluse în acest calculul folosit de comise”, a mai explicat Marina Rusu.

Ea a subliniat că, pentru perioada în care i-au fost calculate cheltuielile, iar ea nu a depus declarație de venituri, a locuit cu părinții fostului soț.

„Aveam ogradă în care am crescut legume, fructe și altele, mai ales că trei copii din cei cinci erau de la alt soț, care ajuta cu haine și cu mâncare conservată. Asta se întâmplă în orice familie, însă această circumstanță nicicum nu a fost apreciată de comisie și această lipsă de loialitate mă miră”, a mai spus Rusu.

Comisia Pre-vetting a precizat că, la estimarea cheltuielilor Marinei Rusu a folosit indicatorul „cheltuielile de consum ale populației” pentru orice an din perioada 2007-2018. Acesta este calculat în baza metodologiei Biroului Național de Statistică, aplicate pentru perioada 2006-2018 și metodei disponibile pe site-ul BNS. În acest caz, pentru indicatorul „cheltuieli de consum ale populației”, în funcție de scopul cheltuielilor, numărul de copii și zona, pentru 2006-2018 au fost alese următoarele variabile: anul – total cheltuieli de consum – zona (urbană/rurală) – numărul de copii (dacă nu există copii, se alege selectează „fără copii”) – media lunară pe cap de locuitor. Rezultatul obținut se înmulțește cu numărul de membri ai familiei și cu 12 luni calendaristice.

În data de 27 ianuarie 2023, Comisia Pre-Vetting a decis că Marina Rusu nu corespunde criteriilor de integritate, întrucât s-au constatat dubii serioase cu privire la respectarea de către candidată a criteriilor de integritate. Această hotărâre a Comisiei Pre-Vetting a fost contestată și, în 1 august 2023, Curtea Supremă de Justiție a admis contestația. Respectiv, în 28 iunie 2024, comisia a audiat-o repetat pe candidată la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a clarifica situația de fapt și dubiile serioase privind integritatea sa financiară și etică. După evaluare, comisia va emite o decizie privind constatarea „promovării sau nepromovării evaluării integrității”.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate