Ion Ceban acuză guvernarea PAS de eșec în educație: "Majoritatea politicilor au fost făcute din birou, fără consultări cu experţi"

Embed:

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban lansează critici în adresa guvernării, acuzând că iniţiativele promovate în ultimii ani de către Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) au fost concepute fără consultări publice și că rezultatele acestora sunt departe de a corespunde promisiunilor inițiale. "Nivelul educației în timpul guvernării PAS a eșuat. Majoritatea politicilor au fost făcute din birou, fără consultare cu oamenii și cu experții în educație", a declarat Ceban.

Acesta a făcut trimitere la perioada când actualul președinte, Maia Sandu ocupa funcția de ministrul al Educației. Potrivit edilului, reformele promise atunci precum majorarea salariilor cadrelor didactice, îmbunătățirea accesului și a calității educației, nu au fost realizate:

"Nu poţi face lucruri fără ca să discuţi cu oamenii, mediul academic, cei care, vizează nemijlocit orice reformă pe care o implementezi. Aşa s-a întâmplat în 2012, 2015 când doamna preşedinte a fost ministrul Educaţiei şi, dacă vă aduceţi aminte, din acele obiective scontate, practic, nu a fost realizat niciunul. Era vorba despre majorarea salariilor, acces la educaţie, calitatea educaţie, iar, în rezultat am avut peste 8.000 de cadre care au plecat din sistem. Salariile nu au fost majorate, instituţiile au rămas de izbelişte. Au fost închise nu neapărat acele instituţii care trebuiau să fie închise. ", a spus primarul.

Ion Ceban susține că în Chișinău, în ultimii patru ani, populația școlară a crescut cu peste 20.000 de copii, ceea ce arată, în opinia sa, că familiile fug de "condițiile proaste" din alte regiuni ale țării:

"În Chişinău avem un surplus de populaţie, 105 mii copii şcolari, asta înseamnă că fug de condiţiile proaste de acolo. Întrebarea mea este: Vin să ne dea lecţii? Atunci când închizi şcoli cărora nu le ajung 200-300 de mii de lei pentru a fi funcţionale, dar o campanie costă 5 milioane de lei, asta ar însemna cel puţin 14-15 şcoli care ar putea fi păstrare într-un singur an", a spus edilul

Ceban a concluzionat că educația trebuie privită ca o investiție strategică, nu ca o cheltuială: 

"Diferenţa între abordarea mea, a colegilor şi a celor de la guvernare este că educaţia trebuie privită ca investiţie, nu cheltuieli. Am spus mereu: fiecare localitate trebuie să aibă o școală, altfel dispare!", a conchis Ion Ceban.

Citeşte şi..

Vezi toate