În campanie și nu prea sau cum se pregătesc de alegeri Maia Sandu, Igor Dodon și Renato Usatîi

MyCollages (22)

La aproape trei luni până la alegerile prezidențiale din toamnă, trei lideri politici, pretendenți la postul de șef al statului, încep să se manifeste mai activ, prin adoptarea unor strategii latente, menite să le asigure un start mai bun la scrutin.

Președintele socialiștilor, Igor Dodon, este un călător frecvent în raioane. Deși nu a anunțat că va candida la alegeri, prin tot ce face și declară demonstrează că are de gând să o facă. Mai mult, formațiunea pe care o conduce a și inițiat campania „Interesul Național”, prin care vrea să stabilească un dialog mai strâns cu alegătorii.

În acest context, Igor Dodon deja își arogă statutul de voce a poporului. El a declarat, într-un interviu pentru portalul Tribuna, că cetățenii se tem cel mai tare acum de atragerea în război a Republicii Moldova”.

„Guvernarea a întreprins mai multe acțiuni, care sugerează că se pregătesc de război – cumpără radare, cresc bugetul Ministerului Apărării, fac liste cu rezerviști, permit deschiderea de misiuni militare străine în Moldova etc. Nu știm de ce se pregătește guvernarea, dar pentru noi, socialiștii, interesul național este pacea și normalitatea. Pentru că numai astfel Republica Moldova se poate dezvolta. Ferma noastră convingere este - şi noi spunem oamenilor direct acest lucru - că trebuie să avem relații bune cu toată lumea”, a precizat Dodon.

Spre deosebire de el, un alt lider politic excentric, Renato Usatîi, speră să își lărgească rândurile adepților prin declarații cât mai bombastice. După ce a lipsit o vreme lungă de pe scena politică, se pare că recuperează activ din acest handicap și apare aproape zilnic în agenda politică, prin „interviuri” și „emisiuni” care, aparent, nu au nicio legătură cu alegerile din octombrie. Pe măsură ce ne apropiem de scrutin, declarațiile lui Usatîi devin tot mai extravagante. Mai nou, a promis că primele lucruri pe care le va face în calitatea de șef de stat vor fi dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate.

„Țara are nevoie de anticipate, pentru a scăpa de incompetenți. Apoi, să creăm un Guvern profesionist, cu specialiști buni, din toate partidele – și parlamentare, și extraparlamentare. Putem scoate țara din impas doar cu un Guvern în interesul cetățenilor. La fel, următorul Președinte este obligat să reintegreze țara! Problema transnistreană și relațiile cu Găgăuzia trebuie soluționate la pachet. Nu mai putem da cu piciorul în cetățenii noștri din Găgăuzia și din stânga Nistrului”, spune Usatîi.

El a mai amintit că și actualul președinte al țării, Maia Sandu, a dizolvat Parlamentul și a provocat alegeri anticipate, atunci când a ajuns la putere. Apropo de șefa statului. Se pare că punctul forte din campania electorală va fi aceeași… diasporă. Nu este clar din ce motive nu se pune accentul pe cei rămași acasă. Probabil, pentru că este de părere că victoria deja îi este asigurată, poate din cauză că e conștientă de faptul că celor de aici nu are ce să le mai spună sau, poate, din cauză misiunea prelucrării alegătorului „intern” îi revine altcuiva. În tot cazul, miza pare să fie diaspora. Chiar din prima zi a lui iulie, Maia Sandu îi anunță jovial că planifică întâlniri cu moldovenii de la Londra, Dublin și Nisa. Asta în luna iulie. Ce va fi în august, urmează să vedem, însă tendința e clară.

În fond, în strategiile înainte de intrarea în campanie a celor trei lideri nu găsim absolut nimic nou. O fi din lipsă de inspirație și imaginație sau din certitudine că victoria „e a noastră!”, dar totul a rămas pe vechi. În aceste circumstanțe, este foarte interesant de văzut cum va reacționa și alegătorul la această lene și plictiseală politică.

 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI