Guvernul pregătește fuziunea SA „Barza Albă” cu SA „Aroma”

divin

Societatea pe Acțiuni „Barza Albă” va fi reorganizată prin absorbția societății pe acțiuni „Aroma”. Potrivit unei hotărâri aprobate marți de Guvern, Agenția Proprietății Publice va asigura, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a hotărârii, adoptarea de către organele de conducere ale societăților pe acțiuni a hotărârilor aferente procedurii de reorganizare și transmiterea către „Barza Albă” a patrimoniului SA „Aroma”. Personalul combinatului absorbit, care nu va putea fi transferat la noua entitate economică, va fi disponibilizat, iar cheltuielile ce țin de reducerea statelor de personal vor fi asigurate din contul veniturilor proprii ale celor două companii.

 

Situația combinatului SA „Barza albă”

Compania are aproximativ 160 de angajați și a fost inclusă în lista bunurilor nepasibile privatizării, fiindu-i restituit dreptul exclusiv de utilizare a mărcii comerciale „Barza Albă”. Potrivit Agenției Proprietății Publice, societatea dispune de un potențial de producere performant, având o istorie de aproape 80 ani și un portofoliu reprezentativ de divinuri înnobilate la butoi de la trei până la 50 ani.

Combinatul are două linii tehnologice, cu o capacitate de îmbuteliere de aproape 5.000 de sticle pe oră sau aproape 40 de mii sticle într-un schimb, ceea ce ridică productivitatea anuală la aproape 10 milioane de sticle. „Barza albă” cooperează cu cei mai buni distribuitori, iar piața de desfacere se extinde din Australia până în SUA și include țări precum România, Israel, China, Țările Baltice, Cehia, Germania, CSI.

Capitalul propriu al combinatului este de 351,3 milioane de lei, ceea ce depășește cu 214,6 milioane de lei capitalul social. În comparație cu anul 2022, activele nete s-au majorat cu 5,8 milioane de lei. Volumul producției fabricate în 2023 a fost de 619 mii de litri. Deși s-a micșorat cu cinci la sută față de anul 2022, veniturile din vânzări s-au majorat cu șapte la sută și au ajuns la 57 de milioane 421 de mii de lei. Profitul net a ajuns la 8,76 milioane de lei, în creștere cu opt la sută față de 2022. Rentabilitatea vânzărilor este de 15,3 la sută, iar salariul mediu – 12.957 de lei sau cu 18 la sută mai mult față de anul 2022.

Situația SA „Aroma”

SA „Aroma” are aproape 70 de angajați și este specializată în producerea, îmbutelierea și comercializarea băuturilor alcoolice, în special a divinului. Sortimentul producției include aproape 30 de denumiri de produse alcoolice. Cea mai mare parte a producției este destinată exportului.

Potrivit Agenției Proprietății Publice, imaginea întreprinderii poate fi considerată puternic pozitivă și destul de onorabilă, în urma modernizării, și anume a procurării liniilor de îmbuteliere, instalațiilor de refrigerare, de distilare și altele. În 2013, SA „Aroma” a nimerit însă într-o situație dificilă, „în urma managementului defectuos”, dar și a reducerii vânzărilor, încât a acumulat datorii de 240 de milioane de lei. La situația din 19 decembrie 2023, acestea se cifrau la 35,1 milioane de lei, în timp ce activele valorau aproape 100 de milioane de lei.

Cum se va produce reorganizarea celor două companii

Agenția Proprietății Publice constată că SA „Barza Albă” are capacitatea de achitare a datoriilor SA „Aroma” din surse proprii și dintr-un împrumut bancar pe termen de 10 ani. Totuși, se estimează că procedura de reorganizare va implica alte costuri financiare, inclusiv pentru rata dobânzii pentru creditul bancar, pentru disponibilizarea angajaților; restabilirea infrastructurii, rebrandingul divinurilor „Chișinău”, „Moldova”, „Basarabia”, „Dacia”, promovarea produselor, participarea la expoziții etc. Pentru asta, SA „Barza Albă” va fi scutită de plata dividendelor în bugetul de stat pentru perioada 2023-2027. Numai pentru 2023, suma dividendelor ajunge la puțin sub 2,2 milioane de lei.

Ce speră să obțină statul prin fuziunea celor două companii

Comasarea infrastructurii și utilizarea liniei de îmbuteliere mai moderne de la SA „Aroma” va permite sporirea capacităților de producere și dublarea sortimentului pentru partenerii externi. Consolidarea poziției pe piață va permite creșterea vânzărilor, atât pe piața internă, cât și pe cea externă, cu aproape 23 la sută în 2025, estimează Agenția Proprietății Publice. În total, către anul 2029, vânzărilor nete vor ajunge la aproximativ 100 de milioane de lei. Pentru atingerea acestui nivel a fost luată în calcul o creștere anuală cu aproape cinci la sută a vânzărilor nete.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate