Guvernul a reîmpărțit banii statului: La domeniul social s-a tăiat, la drumuri și Apărare au adăugat

buget

Cabinetul de miniștri a aprobat în ședința din 20 noiembrie proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul 2024. Reieșind din estimările propuse, volumul bugetului de stat pentru anul 2024 se va modifica după cum urmează: veniturile bugetului de stat se vor majora cu 1,18 miliarde lei și vor constitui suma de peste 67 de miliarde de lei. Cheltuielile bugetului de stat se vor diminua cu 493,4 de milioane de lei și vor constitui suma de peste 82 de miliarde de lei, deficitul fiind de 15 miliarde de lei.

Principalele majorări la venituri sunt din accizele la mărfurile importate, defalcările din impozitul pe venitul persoanelor fizice, impozitul pe venitul persoanelor juridice, încasărilor mai mari la impozitul pe venitul reținut din suma dividendelor achitate în perioada a 9 luni ale anului 2024, TVA la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova, intrările de granturi pentru suport bugetar.



Potrivit documentului, la Apărare se vor aloca suplimentar 9,3 mil. lei, fiind o crește de 0,5%. Banii sunt prevăzuți în special pentru cheltuieli de personal în contextul măsurilor salariale aplicate pentru anul 2024 - 20,6 mil. lei.

În aceleași scopuri se majorează și bugetul de la Ordine publică și securitate națională cu 184,6 mil. lei sau cu 2,6%. Totodată, aici cresc cheltuielile pentru instruirea personalului, combustibil și reparații curente.

La economie bugetul crește cu 304,5 mil. lei sau cu 3,4%. Principalele majorări de alocații se prevăd pentru proiectul de susținere a Programului în sectorul drumurilor - 622,0 mil. lei; programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii - 100,0 mil. lei; programul național de extindere și reabilitare a pădurilor pentru perioada 2023-2032 - 60,0 mil. lei, dintre care 30,0 mil. lei.

Și la protecția mediului se vor aloca suplimentar 8,8 mil. lei, bugetul final fiind în creștere cu 1,6%.

La cultură și sport se prevede alocarea suplimentară a 55,5 mil. lei sau în creștere cu 3,8%. La învățământ - majorare de 287,1 mil. lei sau cu 1,6%. Aici principalele majorări de alocații se prevăd pentru asigurarea prevederilor cadrului normativ privind salarizarea în sectorul
bugetar - 326,1 mil. lei, dintre care pentru instituțiile de învățământ la autogestiune - 42,4 mil. lei și pentru instituțiile de învățământ finanțate din contul transferurilor cu destinație specială de la bugetul de stat către bugetele locale - 277,1 mil. lei.

De la sănătate Guvernul a decis să taie 60,2 mil. lei sau o reducere a bugetului 0,6%. Iar la protecția socială se reduce cu 821,3 mil. lei sau cu 3,7%.

”Diminuări esențiale de alocații se prevăd în legătură cu: reducerea transferurilor curente cu destinație generală de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat (acoperirea deficitului) - 839,5 mil. lei; economii/rezerve identificate la unele programe de cheltuieli, urmare a analizei nivelului de valorificare a alocațiilor - 137,7 mil. lei, dintre care 45,0 mil. lei programul Prima Casă, 30,0 mil. lei cheltuieli pentru compensarea diferenței de tarife la energia electrică și la gazele naturale utilizate de locuitorii unor localități din raioanele Dubăsari, Căușeni și Anenii Noi”, se menționează în document.

Documentul urmează a fi dezbătut în Parlament.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI