Graba a stricat treaba: Guvernul retrage din Parlament un proiect elaborat de Ministerul Economiei și votat rapid în prima lectură
Guvernul a retras din Parlament un proiect de lege care prevede facilitarea accesului antreprenorilor locali la bursele străine. Se întâmplă după ce documentul, elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a fost aprobat prin decizie protocolară, în 9 iulie, și votat în prima lectură de majoritatea parlamentară în 11 iulie.
„Menționez că, prin urmarea examinării proiectului de lege în cadrul ședințelor de lucru organizate pe platforma Parlamentului au fost expuse unele obiecții și propuneri, care necesită a fi examinate suplimentar de instituțiile interesate, precum BNM, Comisia Națională a Pieței Financiare și Ministerul Finanțelor”, a explicat secretarul de stat al Ministerului Economiei, Viorel Garaz.
De menționat că, atunci când a aprobat documentul, atât Guvernul, cât și Parlamentul au mențiomat că la elaborarea lui au participat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, ai Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare, cât și ai Băncii Naționale, ai Asociației Băncilor din Moldova, ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și ai asociațiilor de business.
Inițiativa prevede plasarea de către firmele moldovenești a acțiunilor pe piețele de capital străine. Potrivit autorităților, prin adoptarea acestei legi, companiile naționale vor putea fi listate la bursele de valori străine și vor atrage investitori internaționali, ceea ce le va spori și credibilitatea, și transparența.
Documentul introduce noțiunile de „informații privind identitatea acționarului”, „intermediar” și „dată de referință”, precum și noțiuni explicative suplimentare, necesare odată cu introducerea noilor amendamente.
Autorii lui precizează că intermediarii vor avea obligația de a transmite informațiile privind identitatea acționarilor, la solicitarea Depozitarului central unic, pentru informarea societăților pe acțiuni.
O altă modificare adusă de noul document se referă la creșterea de la echivalentul în lei a 100.000 de euro la 1.000.000 de euro a valorii totale a ofertei de acțiuni fără necesitatea de a publica un prospect, conform normelor din Regulamentul UE privind ofertele publice.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI