Fostul președinte american Jimmy Carter a murit la vârsta de 100 de ani

carter

Fostul președinte american Jimmy Carter, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a murit duminică la vârsta de 100 de ani, în orașul său natal din statul Georgia din sud-estul SUA, generând o ploaie de omagii din partea succesorilor săi la Casa Albă și în lume, informează Agerpres.ro. 

Președintele american aflat la sfârșit de mandat Joe Biden a decretat o zi de doliu național pe 9 ianuarie în onoarea democratului, salutat de numeroși lideri străini pentru angajamentul său în favoarea păcii și drepturilor omului chiar și dincolo de singurul său mandat prezidențial (1977-1981).

'Jimmy Carter, al 39-lea președinte al SUA și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2002, a decedat în pace duminică 29 decembrie la domiciliul său din Plains, în Georgia, înconjurat de familie', a anunțat fundația sa Carter Center într-un comunicat.

'Tatăl meu era un erou, nu doar pentru mine, ci și pentru toți cei care cred în pace, în drepturile omului și în iubirea dezinteresată', a declarat Chip Carter, fiul fostului lider democrat, citat de fundație.

Toți președinții americani încă în viață și care i-au succedat s-au înclinat în fața lungii existențe ieșite din comun a celui pe care nimeni nu-l credita cu șanse de a fi ales președinte și care era cel mai în vârstă fost locatar al Casei Albe.

Democratul Joe Biden, 82 de ani, cel de-al 46-lea președinte aflat la sfârșit de mandat, a cerut în timpul unui discurs adresat Națiunii ca viața îndepărtatului său predecesor 'fie evaluată raportat la ceea ce el a făcut, nu la ceea ce el a spus'.

Biden a anunțat organizarea de funeralii naționale în capitala federală Washington, fără a preciza data lor, pentru cel care a fost arhitectul acordurilor de la Camp David care au dus la primul tratat de pace între Israel și o țară arabă, Egiptul, dar a cărui moștenire a fost umbrită de criza ostaticilor din Iran.

Miliardarul republican Donald Trump, care va reveni la Casa Albă pe 20 ianuarie, și-a exprimat 'cel mai mare respect' pentru Jimmy Carter, care 'a lucrat din greu pentru ca America să fie mai bună'.

El a fost 'un om remarcabil', potrivit democratului Barack Obama, și 'a muncit neîncetat pentru o lume mai bună și mai justă', a întărit democratul Bill Clinton.

Ceea ce Jimmy Carter a realizat 'va inspira generații de americani', a salutat republicanul George W.Bush.

În 2015, Jimmy Carter anunțase că suferă de un cancer la creier și că beneficiază de aproape doi ani de îngrijiri la domiciliu.

După o serie de spitalizări, în februarie 2023 'el a ales să-și petreacă timpul care i-a mai rămas acasă', înconjurat de apropiații săi. El primea acolo îngrijiri paliative.

Parlamentari, lideri și responsabili de asociații s-au grăbit atunci să salute cariera acestui președinte atipic, fost militar și proprietar al unei ferme familiale de arahide.

Soția și fidela sa companioană de viață Rosalynn a decedat lângă el pe 19 noiembrie 2023, la vârsta de 96 de ani. Ea a fost înhumată la Plains, după un omagiu național. Foarte slăbit, Jimmy Carter fusese prezent la înmormântare, în una dintre rarele sale apariții publice din ultimii ani.

Jimmy Carter fusese ales președinte al SUA în 1976, în timpul unei Americi încă marcate de scandalul Watergate, care îl obligase pe președintele Richard Nixon să demisioneze.

Artizan al acordurilor de la Camp David care au dus, în martie 1979, la semnarea unui tratat de pace israeliano-egiptean, cel de-al 39-lea președinte al SUA a fost aspru criticat în țara sa în timpul luării de ostatici americani în Iran. Anunțarea, pe 24 aprilie 1980, a eșecului misiunii militare pentru eliberarea lor a spulberat speranțele sale de a fi reales.

În 1982, după ce părăsise Casa Albă, Jimmy Carter a fondat Carter Center pentru a promova dezvoltarea, sănătatea și soluționarea conflictelor din lume.

Călător neobosit, el a putut fi văzut peste tot: în Mexic, în Peru, în Nicaragua sau în Timorul Oriental, unde a efectuat misiuni de mediere sau de observator electoral.

În 2002, el a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace, pentru 'decenii de eforturi neobosite în scopul de a găsi soluții pașnice la conflicte internaționale'.

Foarte implicat în ONG-ul Habitat for Humanity, el lucra încă pe șantiere de caritate la cei peste 90 de ani ai săi, alături de soția sa Rosalynn, pe care o întâlnise în 1945.

Însă în 2019, acest creștin foarte religios s-a confruntat cu o serie de probleme de sănătate, care l-au obligat să fie spitalizat de mai multe ori. În același an, el a devenit cu toate acestea primul fost președinte american care a atins vârsta de 95 de ani.

Jimmy Carter a început să dispară încetul cu încetul din viața politică, lipsind de exemplu de la ceremonia de învestire a lui Joe Biden în ianuarie 2021, la care participă de obicei foștii președinți. Câteva luni mai târziu, Jimmy Carter l-a primit însă pe liderul democrat în micul său oraș natal Plains, unde locuia după plecarea sa de la Washington.

În fața Casei Albe, duminică seara, americani și-au exprimat emoțiile lor. 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI