Fost director CFM: "Se fură prin implicarea consistentă a miniștrilor și tăcerea docilă a SIS, CNA şi Procuraturii"
Oleg Tofilat, fostul director al Căii Ferate din Moldova (CFM) trage un semnal de alarmă referitor la situaţia critică în care s-a pomenit întreprinderea. Tofilat susţine că angajaţii nu şi-au primit salariile de peste cinci luni, vagoanele cu marfă nu circulă din cauza lipsei de motorină, iar conturile întreprinderii ar fi blocate de către "executorii judecătorești la comanda unor escroci".
De asemenea, ex conducătorul întreprinderii de stat subliniază că CFM se apropie de faliment, iar singura salvare este o intervenţie "urgentă" a autorităţilor. Potrivit acestuia, "astăzi în sectorul feroviar se fură mai nerușinat și mai mult ca oricând, din buzunarul tuturor contribuabililor. Se fură prin implicarea consistentă a miniștrilor și tăcerea docilă a sisului, cna, procuraturii"
" Și atunci când feroviarii lucrau din greu și livrau rezultate; dominatorii și asfaltatorii din conducerea țării sabotau din răsputeri, conștient și uneori inconștient. Prin idei și solicitări imbecile de "reforme-restructurări" și prevederi stupide în Codul feroviar - salutari cordiale și unor şefi feerici de comisii parlamentare. Prin intrigi mârșave, murdărie răspândită prin canale rizoidale și de telegram, hărțuială din partea pretinselor organe de drept", a precizat Tofilat.
Potrivit ex directorului CFM, vina pentru dezastrul provocat ar aparţine autorităţilor, care nu întreprind acţiuni care să "garanteze stabilitatea sectorului":
"Astăzi în sectorul feroviar se fură mai nerușinat și mai mult ca oricând, din buzunarul tuturor contribuabililor. Se fură prin implicarea consistentă a miniștrilor și tăcerea docilă a sisului, cna, procuraturii.
Partea proastă e că de fapt în toată țara situația are semne clare de CFM - fie asta agricultura, industria, sectorul energetic sau oricare alt sector. Ce trebuie de făcut în sectorul feroviar pentru mine este clar, am expus public și sunt gata să o fac de câte ori va fi necesar. Ce trebuie de făcut în țară - probabil cam la fel. Pentru că dedicația, competența și integritatea aduc roade bune neapărat și pretutindeni. Chiar și azi mai sunt mulți specialiști de treabă în toate instituțiile, de-ar fi organizați într-o agendă coerentă - Moldova ar deveni un miracol economic", a conchis Tofilat.
Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova (FSF) a anunțat că va organiza începând cu luna februarie curent manifestații și greve în fața Parlamentului, Guvernului, Președinției, precum și în toate cele 8 noduri feroviare din țara, pentru a cere o soluționare imediată a problemei restanțelor la salarii, care au ajuns în la peste 190 de milioane de lei.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI