Favoritism politic! Instituțiile care au organizat Summit-ul CPE-2023, printre câștigătorii proiectelor ministerului Culturii

photo_2024-06-25_17-07-44

Ministerul culturii de la Chișinău este acuzat de nereguli la organizarea concursului de finanțare a proiectelor culturale.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova (CSCI), ”în data de 30 mai Ministerul Culturii a anunțat, pe pagina sa oficială de internet, rezultatele publice ale concursului de finanțare a proiectelor culturale ale organizațiilor necomerciale pentru anul 2024. În data de 11 iunie a fost publicată o nouă listă cu rezultate, în care în locul celor 48 de proiecte depuse inițial, au primit finanțare ”un număr record de 84 de proiecte culturale, elaborate de organizațiile necomerciale.” În urma consultărilor și discuțiilor interne în cadrul forumului consultativ al sectorului cultural independent, organizațiile, inițiativele și lucrătorii culturali din cadrul acestuia constată că acest concurs s-a desfășurat cu abateri de la Regulamentul Concursului și nereguli de ordin procedural”.

Fondul destinat finanțării acestor proiecte a fost inițial de 10 milioane de lei (peste 520 de mii de euro), ulterior fiind alocate încă 2 milioane, ajungând astfel la 12 milioane de lei (circa 630 de mii de euro), în final fiind vorba despre 14 milioane de lei (peste 735 de mii de euro).

Printre neregulile depistate se regăsesc:

  • asociațiile ale căror proiecte au fost selectate pentru finanțate sunt administrate de persoane care în același timp exercită funcții de conducere în instituțiile aflate în subordinea Ministerului Culturii;
  • asociațiile ale căror proiecte au fost selectate pentru finanțate sunt administrate de persoane care în același timp dețin, administrează sau sunt asociate unor firme sau companii de afaceri: 

Drept exemple aduse de CSCI: Fundația Constantin Mimi (SRL Castel Mimi) cu proiectul Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOpera, ediția a VII-a; A.O. ARTA ȘI CULTURA EVENIMENTULUI (administratoare Tatiana Paniș, directoare executivă a S.R.L. Media Show Grup, cunoscut pentru organizarea Summitul din 2023); AO „ATU” cu proiectul Poveștile ascunse ale Moldovei (directoare Zinaida Bivol, a SRL-ului BZ EVENTS); A.O.New Era of Media Art Education (Administratoare Nadejda Ignatenco, care e și product manager al startup-ului Bold Experience, care a câștigat 2 proiecte: Festivalul BOLDFEST și Digital Poetry Bootcamp.

  • un număr considerabil din proiectele câștigătoare percep taxe de participare, ceea ce contravine Regulamentului de participare și ar trebui să fie un criteriu de descalificare a acestor proiecte din concurs. În acest sens, CSCI solicită eliminarea acestor șase proiecte din listă câștigătorilor. 

Drept exemple aduse de CSCI: A.O. Ca Lumea cu proiectul Festivalul IA MANIA 2024; Asociația Obșteasca “MuzArt” „JAZZ’n Chișinău Internațional Festival” ediția a XII; Fundația Constantin Mimi cu proiectul Festivalul Internațional de Muzică Clasică VinOpera, ediția a VII-a; Fundația Culturală „J.S. Bach” cu proiectul Festivalul Internațional de Muzică ”J.S. Bach”, ediția XIII; Asociația Obștească “New Era of Media Art Education” cu proiectul Festivalul BOLDFEST; Asociația Obștească “New Era of Media Art Education” proiectul Digital Poetry Bootcamp. A.O. ”POIANA PEOPLE” cu proiectul LAPOIANA Festival 2024

Ministerul culturii nu a venit deocamdată cu o reacție la acest acuzații. 

NOTĂ: Toate persoane fizice și juridice menționate în acest material au dreptul la replică, pe care o pot expedia pe adresa noastră de mail: [email protected] 

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate