Fără schimbări: Deputații, în continuare, nu respectă transparența decizională

parlament coruptie

Prima ședință plenară a Parlamentului, din sesiunea de primăvară, s-a remarcat prin faptul că deputații, în continuare, nu respectă transparența decizională a procesului decizional, aceasta fiind afectată în proporție de 27%, se arată în cel mai recent raport publicat de Promo-LEX. 

Ordinea de zi (bisăptămânală), aprobată de către Biroul permanent în data de 5 februarie, a inclus 17 subiecte. În debutul ședinței, au venit 12 solicitări de modificare a ordinii de zi din partea opoziției, însă acestea nu au fost susținute de către plenul Parlamentului.

Din cele 17 proiecte de pe ordinea de zi, deputații au votat 15 proiecte de acte normative dintre care: 13 proiecte de legi și două proiecte de hotărâri. Opt dintre acestea au fost votate în prima lectură, un proiect în a doua lectură, iar patru proiecte – în ambele lecturi.

La prima ședință din sesiunea de primăvară, deputații au continuat practica de la ultimele ședințe din sesiunea precedentă și au votat unele proiecte în consens. Cel puțin cinci proiecte din domeniul cooperării internaționale și urbanismului au fost votate de deputații majorității în comun cu opoziția parlamentară.

”Spre regret, constatăm că, în continuare, transparența decizională nu este respectată. Aceasta a fost afectată în cazul la patru proiecte votate, ceea ce reprezintă 27% din toate proiectele votate.

Transparența decizională a fost afectată prin:

Nepublicarea în cazul a trei proiecte de lege a actelor aferente proiectelor. Nu au fost solicitate/ acordate /publicate: avizul Direcției General Juridice (2); analiza impactului de reglementare (1); avizele comisiilor permanente (2).
Nerespectarea termenului prevăzut pentru prezentarea recomandărilor părților interesate în cazul a două proiecte de lege de pe ordinea de zi, autorul proiectelor fiind Guvernul, termenul dintre înregistrarea proiectului și examinarea și votarea în prima lectură este mai puțin de 10 zile lucrătoare”, precizează experții Promo-LEX. 

Potrivit Regulamentului Parlamentului, sesiunea de primăvară începe în luna februarie și nu poate depăși sfârșitul lunii iulie. Menționăm că, în perioada dintre sesiunile de toamnă și primăvară, legislativul s-a întrunit în sesiune extraordinară și a organizat o ședință în data de 30 ianuarie.