Expert: Lipsa aprovizionării cu gaze rusești evidențiază slăbiciunile structurale ale regiunii transnistrene față de Rusia

deonis cenusa

Lipsa aprovizionării cu gaze rusești evidențiază slăbiciunile structurale ale regiunii transnistrene față de Rusia. În cei peste 30 de ani de independență ai Republicii Moldova, regimul separatist de la Tiraspol și-a menținut legăturile energetice cu Moscova, grație concesiunilor politice făcute de Chișinău în relația cu partea rusă. Constatarea a fost făcută de analistul politic Denis Cenușă, informează TRIBUNA.

Astfel – potrivit expertului – prelungirea contractului de cumpărare a gazelor naturale între Chișinău și Gazprom a constituit, ca atașament, o garanție pentru fluxul continuu de gaze către regiunea transnistreană. Actualul contract de gaze cu partea rusă, semnat în octombrie 2021, este versiunea revizuită a contractului, negociat de Republica Moldova în 2006, de către guvernarea comunistă.

„Accesul Tiraspolului la gazul rusesc a fost întotdeauna strâns dependent de calitatea cooperării moldo-ruse. Prin urmare, orice întrerupere a dialogului cu Moscova se vedea de la Tiraspol ca un risc major pentru interesele sale politico-economice. Pe de altă parte, Chișinăul a beneficiat, într-un mod pervers, de subvențiile energetice rusești pentru Tiraspol. Partea moldovenească a reușit să obțină prețuri mai atractive pentru energie electrică și, în consecință, să atenueze presiunile inflaționiste asupra populației. Avantajele erau stimulate de competiția dintre furnizorul din regiunea transnistreană, Centrala Cuciurgan, și producătorii de energie electrică din Ucraina”, a mai spus el într-o analiză pentru evz.md.

Denis Cenușa a mai notat că, distrugerea capacităților de producție ucrainene din cauza atacurilor militare rusești a permis regiunii transnistrene să folosească furnizarea de energie electrică ieftină a Chișinăului (din 2021) pentru a negocia concesiuni de la Chișinău. „Mai exact, în ultimii 2 ani, Guvernul Republicii Moldova a acordat autorizații pentru gestionarea fierului vechi (inclusiv importuri din România) și a creat excepții de la regulă (solicitate de UE) în problema emisiilor poluante”, a conchis el.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate