Eduard Digore, avocatul Maiei Sandu susţine că nu va participa la greva anuntață de colegi. Motivul

88f3046eee1fe602af2cba6cb4cbdec2

Avocatul Eduard Digore, care o reprezintă pe președintele Maia Sandu în litigiul cu Anna Mihalachi, femeia acuzată că ar fi răspândit informații false despre bunelul șefului statului, se delimitează de greva generală anunțată de Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova (UAM). Digore avertizează că o astfel de acțiune riscă să afecteze grav justițiabilii, să compromită imaginea profesiei de avocat și să slăbească stabilitatea democratică a țării.

"Nu susțin și refuz să particip la greva anunțată de Consiliul Uniunii Avocaților din Moldova, considerând următoarele riscuri iminente:
Greva slăbește și mai mult încrederea cetățenilor în justiție. Când avocații renunță la reprezentarea clienților în semn de "protest politic", cei care suferă sunt doar justițiabilii. Dreptul la apărare este un drept constituțional și un element esențial al statului de drept. Greva înseamnă că persoane acuzate, victime, justițiabili vulnerabili nu vor avea reprezentare. Blocarea accesului la justiție nu este o formă legitimă de protest într-o profesie care are o obligație față de interesul public. Avocatul este garantul drepturilor, nu un actor politic care suspendă protecția juridică și asigurarea dreptului la apărare - a unui serviciu public" a scris Digore într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Eduard Digore consideră decizia drept disproporționată și abuzivă, susținând că Uniunea nu a consultat larg membrii săi, iar hotărârea de a impune greva sub sancțiune disciplinară este o încălcare gravă a principiilor libertății profesionale:

"Decizia Consiliului Uniunii de a obliga avocații să înceteze activitatea profesională sub sancțiunea răspunderii disciplinare este ABUZIVĂ și contravine principiilor libertății profesiei și autonomiei individuale în exercitarea acesteia. Art. 6 din Hotărârea Consiliului prevede sancțiuni disciplinare pentru avocații care nu participă la grevă. Uniunea nu poate fi transformată într-un organ represiv față de propriii membri.

Este periculos să blocăm justiția într-un moment în care democrația noastră este fragilă. Tocmai în astfel de perioade trebuie să dăm dovadă de responsabilitate profesională, luciditate, echilibru și angajament civic. În loc să consolidăm instituțiile, riscăm să contribuim la destabilizare", a mai scris Digore.

El avertizează că întreaga criză riscă să fie transformată într-o armă politică și că radicalizarea profesiei poate discredita inclusiv eforturile de reformare a justiției și integrarea europeană a Republicii Moldova:

"Criza din avocatură poate fi transformată într-o ARMĂ POLITICĂ. O grevă a avocaților se prezintă a fi un gest spectaculos, cu impact imediat în media și asupra justiției. Astfel de momente sunt ușor exploatabile politic – de actori care vor să discrediteze reforma justiției sau chiar orientarea europeană a țării. Acest "conflict" poate deveni doar iluzia unui conflict între stat și avocați și să fie transformat într-un adevărat paravan a unor lupte politice. Această atmosferă poate deveni favorabilă doar manipulării opiniei publice și radicalizării false a profesiei, iar avocații riscă să se transforme în vectori de presiune politică, îndepărtându-se de la rolul de actori ai justiției", a mai subliniat el.

În locul protestului, Digore cere suspendarea imediată a grevei și inițierea unui dialog transparent între conducerea Uniunii, autorități, societatea civilă și membrii profesiei:

"Îndemn conducerea Uniunii să renunțe la acțiuni radicale și să inițieze un dialog real, deschis și transparent cu autoritățile, societatea civilă și propriii membri.
 
Suspendarea imediată a hotărârii de grevă până când se desfășoară consultarea democratică și transparentă.
Încetarea imediată a presiunilor disciplinare asupra avocaților care aleg să nu participe la grevă. O profesie care cere respect pentru statul de drept nu poate folosi forța internă pentru a impune obediență. Presiunea disciplinară încalcă autonomia individuală a avocatului.
Îndemn colegii din breaslă să reflecteze profund asupra sensului reformei, asupra rolului nostru ca apărători ai statului de drept, impactul acestor acțiuni asupra justițiabililor, asupra credibilității noastre și să nu ne lăsăm antrenați în acțiuni care pot fragiliza și mai mult imaginea profesiei noastre", a mai spus el.

În concluzie, Eduard Digore îndeamnă colegii să reflecteze asupra implicațiilor reale ale grevei:

"Instituția avocaturii nu trebuie să fie o fortăreață închisă în fața reformei, ci un partener activ în modernizarea justiției. Avocații nu trebuie folosiți ca masă de manevră, ci implicați, ca parteneri liberi si egali, în construcția unui sistem de drept credibil, european și funcționa", a conchis el.

Precizăm că avocații din Republica Moldova au decis să declare grevă generală, ca răspuns la nemulțumirile legate de modificările legislative din domeniul avocaturii. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a Consiliului Uniunii Avocaților (UAM), desfășurată pe 11 iulie 2025. Greva va avea loc între 15 și 25 iulie 2025. 

Președintele UAM, Dorin Popescu, a declarat că amendamentele au fost incluse pe ordinea de zi a Parlamentului fără consultări publice și fără implicarea Uniunii Avocaților.

Printre modificările contestate se numără interzicerea perceperii taxelor pentru examinarea plângerilor de către Comisia pentru etică și disciplină, ceea ce ar pune în pericol independența financiară a instituției, și modificarea componenței comisiilor Uniunii Avocaților, pentru a include membri desemnați de Ministerul Justiției.

Citeşte şi..

Vezi toate