
Economist: Aproape 80% dintre populaţia Republicii Moldova nu-şi poate permite un coş alimentar sănătos
Expertul economic, Veaceslav Ioniţă susţine că mai mult de jumătate dintre familiile din ţară nu-şi pot asigura un coş minim alimentar pentru un trai decent, fiind vorba despre circa 1 milion 520 de mii de persoane. De asemenea, potrivit economistului, aproape 80% dintre moldoveni nu îşi pot asigura un coş alimentar sănătos. Datele au fost prezentate în urma unui studiu realizat de către Universitatea Tehnică a Moldovei.
"În Republica Moldova avem 565 de mii de familii, adică aproape fiecare a patra familie care se află într-o problemă acută cu alimentaţia. Deci, practic oamenii nu-şi pot permite să se alimenteze. 52%, mai mult de jumătate dintre familiile din Republica Moldova, 1 milion 250 de mii de persoane nu pot să îşi asigure un coş minim alimentar, deci un coş minim în sensul în care omul trebuie să se alimenteze pentru a trăi decent. Mai grav este că aproape 80% dintre populaţia Republicii Moldova nu-şi poate permite un coş alimentar sănătos. Deci, practic 80% din populaţia Republicii Moldova nu-şi poate permite "luxul" să se alimenteze în conformitate cu necesităţile şi cerinţele pentru alimentaţie sănătoasă" a spus Ioniţă.
Potrivit acestuia, unul dintre factorii îngrijorători este şi majorarea preţurilor la produsele alimentare:
"Situaţia se agravează şi mai tare pentru că în ultimii ani de zile, noi ne-am confruntat cu o inflaţie fără precedent, cu o scumpire fără precedent la produsele alimentare în ultimii 25 de ani. În cinci ani, din 2001 până în 2005 produsele alimentare s-au scumpit cu 61%, după aceasta cu 38%, 46%, în 2016-2020 doar cu 31,6%, iar din 2021 până în 2025 inclusiv, produsele produsele alimentare se vor scumpi cu aproape 90%, aproape dublu. În cinci ani de zile, noi plătim acum pentru produsele alimentare aproape decât două ori mai mult decât cinci ani în urmă", a explicat economistul.
Expertul avertizează că în pofida faptului că mulţi moldoveni nu-şi permit hrana necesară, iar produsele alimentare s-au scumpit simţitor, populaţia oricum este risipitoare, iar anual circa 180 de mii de tone de produse alimentare sunt aruncate la gunoi. Potrivit lui Veaceslva Ioniţă, această risipă poate fi echivalată cu trei mii de vagoane marfare pe o lungime de 40 km.
De asemenea, conform datelor, o gospodărie medie din mediul urban cheltuiește 34,4% din venit pe alimente, iar în mediul rural 46% :
"În țările dezvoltate, o familie cheltuiește 10-15% din bugetul său pe alimente... Familiile sărace cheltuiesc aproximativ 60% pe alimente. Problema utilizării iraționale a alimentelor în Moldova este mai gravă decât în alte țări, deoarece un număr semnificativ de oameni nu își pot permite să mănânce corespunzător. Fiind o țară săracă, moldovenii cheltuiesc foarte mult pe mâncare", a punctat Veaceslav Ioniță.
Ultimile știri
Citeşte şi..
Vezi toate










