Deficitul comercial este cel mai mare din ultimii 20 de ani

decalaj f

Republica Moldova devine tot mai puțin competitivă în comerțul internațional. În pofida unor declarații triumfaliste ale guvernanților, situația în comerțul internațional este de-a dreptul dramatică. Exporturile scad constant pentru al doilea an consecutiv și au ajuns, în nouă luni ale acestui an, la 2 miliarde 618 milioane de dolari. Asta înseamnă cu 13,2 la sută mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în nouă luni ale acestui an, deficitul balanței comerciale a ajuns la aproape 4 miliarde de dolari, cel mai înalt din ultimele decenii. Acesta a crescut în acest an cu 17,6 la sută, ceea ce înseamnă că Moldova importă mai mult și exportă tot mai puțin.

Cel mai mare decalaj între importuri și exporturi se înregistrează cu Uniunea Europeană. În nouă luni ale acestui an, țara noastră a importat cu un miliard 520 de milioane de dolari mai mult decât a exportat. Asta în timp ce Uniunea europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu o pondere de 66,6 la sută. Exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene în ianuarie-septembrie 2024 au totalizat 1 miliard 745,5 de milioane de dolari sau cu 9,4 la sută mai puțin față de perioada similară a anului trecut.

În acest an, pentru fiecare marfă în valoare de 100 de dolari a exportat marfă de sub 40 de dolari, unul dintre cei mai slabi indicatori din ultimul deceniu.

Principalele țări de destinație pentru mărfurile moldovenești rămân România, unde ajunge aproape o treime din exporturile noastre, Ucraina, cu mai puțin de 10 la sută, și Italia, cu o pondere de șapte la sută.

România se află pe primul loc și la capitolul importuri. Mai mult de 15 la sută din mărfurile pe care le-a importat țara noastră în nouă luni au provenit de peste Prut, iar pe locul doi, cu o pondere de 13,6 la sută este China, urmată de Ucraina, cu 12,7 la sută.

În ianuarie-septembrie 2024. Țara noastră a importat mărfuri în valoare totală de 6,6 miliarde de dolari sau cu 3,1 la sută mai mult față de anul trecut. Jumătate din aceste mărfuri provin din UE și doar 3,9 la sută - din CSI.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI