Daniel Vodă: Decizia CSE nu este un compromis politic, ci o soluție pragmatică a Chișinăului și umanitară a UE

daniel Voda

Decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a direcționa 20 de milioane de euro pentru gaze în stânga Nistrului și 10 milioane pentru energie electrică pe malul drept nu este un compromis politic, ci o soluție pragmatică a Chișinăului și umanitară a Uniunii Europene. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, cu referire la hotărârea CSE, care a permis începerea livrărilor de gaze pe malul stâng.

 

„În momentele critice, când viețile oamenilor sunt afectate de decizii politice și jocuri cinice, Chișinăul și Bruxelles-ul au acționat rapid și rațional, găsind o soluție de urgență pentru a ajuta, în primul rând, oamenii din regiunea șantajată de Rusia. Unii vor încerca să interpreteze această decizie ca o cedare. Faptele arată altceva. Chișinăul și partenerii europeni au rupt un cerc vicios în care oamenii de pe ambele maluri erau ținuți ostatici de incertitudine, dezinformare și manipulare - constantă, zilnică, toxică”, a menționat Daniel Vodă.

Acesta a explicat că prin acțiunile Guvernului a fost prevenită o criză umanitară, fără compromisuri politice.

„Am obținut mai multe date despre consumul real din regiunea transnistreană. Am fortificat securitatea energetică pentru malul drept. Am evitat o nouă dependență de scheme opace impuse de Moscova. Am impus reguli clare și pârghii de control asupra livrărilor de gaz. Această decizie este doar un prim pas într-un proces mai amplu. Vom monitoriza evoluțiile și vom insista pe respectarea regulilor. Deși nu controlăm tot ce se întâmplă pe malul stâng, avem acum mai multe date, mai multă transparență și mai multă predictibilitate. După 10 februarie, va urma o discuție bazată pe condiții clare”, a specificat Daniel Vodă.

 

Între timp, premierul Dorin Recean anunță că în următoarele zile vor prezenta un pachet extins de măsuri pentru consolidarea rezilienței energetice a Republicii Moldova. 

 

”Rusia a creat o problemă pentru a confrunta cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a semăna ură și divizare. Astăzi, la Comisia pentru Situații Excepționale am aprobat măsuri dificile, dar esențiale pentru a ne asigura că oamenii nu vor rămâne în frig, iar pe dreapta Nistrului vom avea energie în plus.”, a menționat Recean.

Amintim că în data de 1 februarie, CSE a aprobat un set de măsuri pentru valorificarea grantului de 30 milioane de euro, acordat de Uniunea Europeană. Astfel, 20 milioane de euro sunt destinate pentru achiziția de gaze naturale pentru consumatorii de pe malul stâng al Nistrului. Totodată, 10 milioane de euro sunt pentru achiziția de energie electrică pentru malul drept al Nistrului. Alte 34 milioane de euro reprezintă asistență financiară oferită Guvernului Republicii Moldova.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate