
Curtea Europeană de Conturi acuză UE că finanțează ONG-uri într-un mod "prea opac"
Uniunea Europeană a acordat 7,4 miliarde de euro unei multitudini de organizații neguvernamentale în perioada 2021-2023, dar informațiile publice despre beneficiari și despre modul de utilizare a sumelor sunt incomplete, a declarat Curtea Europeană de Conturi (ECA), într-un raport de luni, potrivit AFP.
"Finanțarea UE pentru ONG-uri este prea opacă și suferă de o lipsă de transparență", a afirmat Laima Andrikiene, auditorul principal al raportului. "Aici nu vorbim despre arahide", a continuat ea, referindu-se la sumele implicate.
Indiciile că UE a alocat o parte din banii acordați ONG-urilor de mediu pentru a fi folosiți în lobbyul făcut pe lângă instituțiile europene au declanșat o adevărată furtună politică la Bruxelles în startul anului, transmite Hotnews.ro.
Eurodeputații de dreapta au folosit rapoartele care arată că banii alocați în cadrul LIFE, un instrument de finanțare pe zona de mediu, au avut legătură cu lobbyul făcut pe lângă colegi de-ai lor ca muniție într-un efort mai amplu împotriva agendei verzi pe care o promovează Bruxelles-ul.
Apelurile pentru o anchetă și oprirea finanțării au întâmpinat rezistență din partea eurodeputaților de stânga.
Săptămâna trecută, Grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European a denunțat un "atac scandalos" ce este menit, susține grupul, să reducă la tăcere eforturile societății civile pentru protejarea mediului.
"O mai mare transparență în modul în care sunt utilizate aceste fonduri este, fără îndoială, necesară. Cu toate acestea, este o greșeală să arăți cu degetul către societatea civilă în această dezbatere", a spus și Daniel Freund, eurodeputat al Verzilor.
Problemele reclamate de ECA
În raportul său, ECA spune despre Comisia Europeană că nu a dezvăluit în mod clar informațiile pe care le deține în ceea ce privește activitățile de advocacy pe care le desfășoară ONG-urile cu bani UE.
ECA reclamă, totodată, lipsa controalelor active care să ofere garanția că grupurile finanțate sunt efectiv independente și respectă valorile europene, dar și absența unei "viziuni de ansamblu de încredere" cu privire la sumele plătite ONG-urilor.
În unul dintre cazuri, susține ECA în raport, un mare institut de cercetare a fost încadrat ca ONG chiar dacă organul său de conducere era compus exclusiv din reprezentanți guvernamentali.
Potrivit ECA, astfel de deficiențe au expus UE unui "risc de reputație".
"Transparența este cheie pentru a asigura o participare credibilă a ONG-urilor la elaborarea politicilor UE", a spus Andrikiene.
Ultimile știri
Citeşte şi..
Vezi toate










