Criteriul sărăciei: Mâncarea a rămas principala cheltuială a moldovenilor

saraci

Moldovenii continuă să rămână săraci și să cheltuiască cea mai mare parte a veniturilor pentru alimentație. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2023, veniturile medii lunare disponibile per cetățean au fost de 4.915 lei. În cazul orășenilor, veniturile au fost mai mari, de 6.228 de lei, în timp ce în mediul rural au fost de 3.928 de lei. În același timp, cheltuielile medii lunare de consum per cetățean au fost estimate în 2023 la 4.248 de lei. În cazul orășenilor, cheltuielile au fost de 5.391 de lei, în timp ce sătenii au avut doar 3.388 de lei.

BNS menționează că cea mai mare parte a cheltuielilor a fost destinată acoperirii necesarului de consum alimentar. Aproape 40 la sută din cheltuieli au fost orientate spre acest capitol. În cazul sătenilor, ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare a depășit 45 la sută, în timp ce orășenii au cheltuit 35 la sută din venituri pentru alimente. Urmează cheltuielile pentru locuință, apă, electricitate și gaze naturale, care au înghițit 17,6 la sută din cheltuieli, iar pentru îmbrăcăminte și transport au fost alocate 7,8 la sută și, respectiv, șapte la sută. Celelalte cheltuieli au avut drept destinație procurarea de mobilier, dotarea și întreținerea locuinței - 5,3 la sută, sănătate - 4,4 la sută și telecomunicații - 4,3 la sută etc.

În orașe, 99,1 la sută din gospodării au acces la apeduct, 92 la sută dispun de grup sanitar cu apă în interiorul locuinței, 98,1 la sută au sistem de canalizare și 93,6 la sută dispun de baie sau duș în interiorul locuinței. În cazul gospodăriilor din sate, doar 81,1 la sută dispun de apeduct, 45,5 la sută – de grup sanitar cu apă în interiorul locuinței, 69,7 la sută au sistem de canalizare și doar 56,6 la sută dispun de baie sau duș în interiorul locuinței.

Cu mașini de spălat rufe automate sunt dotate 94 gospodării din 100 în mediul urban și doar 66 din 100 în mediul rural. Doar 52 din 100 de gospodării au în folosință computer în sate, în timp ce la oraș acest indicator este de 86.

Studiul „Aspecte privind nivelul de trai al populației Republicii Moldova” a fost făcut prin ieșirea în teren a echipelor formate, care de regulă, din doi-patru operatori de interviu și un controlor. În total, în cercetare sunt încadrați 150 de operatori de interviu, care colectează informația în cele 28 de localități urbane și 97 rurale, selectate aleatoriu în acest scop. Fiecărui anchetator îi revin șase gospodării lunar pentru localitățile din mediul rural și în orașele mici, iar în orașele mari, precum municipiile Chișinău și Bălți, 12 gospodării.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI