Coreea de Nord a publicat pentru prima dată imagini cu instalaţii de îmbogăţire a uraniului

2024-09-13T020516Z_1288510772_RC2AZ9AP9RHS_RTRMADP_3_NORTHKOREA-NUCLEAR
2024-09-13T020516Z_1288510772_RC2AZ9AP9RHS_RTRMADP_3_NORTHKOREA-NUCLEAR
kim-jong-un-nuclear-4354-631x420
Kim-unitate-imbogatire-uraniu-770x540

Coreea de Nord a publicat vineri pentru prima dată imagini cu instalaţiile sale de îmbogăţire a uraniului, cu prilejul unei vizite a liderului Kim Jong Un, care a cerut întărirea capacităţilor nucleare ale ţării, relatează AFP, citat de AGERPRES.

Phenianul, care a efectuat primul său test nuclear în 2006 şi face obiectul a numeroase sancţiuni ale Naţiunilor Unite pentru programele sale de arme interzise, nu a arătat niciodată în mod public aceste instalaţii. Ele produc uraniu îmbogăţit la nivel înalt, necesar pentru fabricarea focoaselor nucleare, folosind centrifuge de mare viteză.

Kim Jong Un a vizitat Institutul de arme nucleare şi o bază de producţie a materialelor nucleare militare, a indicat agenţia oficială de ştiri KCNA, fără a preciza unde se află respectivele facilităţi sau când a avut loc vizita.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Liderul nord-coreean ”a subliniat necesitatea creşterii în continuare a numărului de centrifuge pentru a creşte exponenţial armele nucleare de autoapărare”, a mai transmis agenţia. 

Kim ”s-a familiarizat cu producţia de focoase nucleare” şi materiale nucleare și cerut introducerea unei centrifuge de tip nou (...) pentru a întări bazele producerii de materiale nucleare de uz militar.

Kim Jong Un a cerut, de asemenea, ”stabilirea unui obiectiv mai înalt pe termen lung pentru producerea materialelor nucleare necesare”, a adăugat KCNA.

Programele de arme nucleare ale Coreei de Nord se află sub sancţiunile ONU, dar ţara ignoră aceste restricţii, în parte datorită sprijinului aliaţilor săi Rusia şi China, notează sursa citată. 

Mesaj probabil către Statele Unite

Potrivit experţilor, difuzarea imaginilor cu instalaţii de îmbogăţire a uraniului ar putea avea ca scop influenţarea alegerilor prezidenţiale din SUA din noiembrie.

Aceste imagini sunt ”un mesaj către următoarea administraţie că denuclearizarea Coreei de Nord va fi imposibilă”, a declarat pentru France Presse Hong Min, analist senior la Institutul coreean pentru unificare naţională. ”Este, de asemenea, un mesaj prin care se cere altor ţări să recunoască Coreea de Nord ca stat nuclear”, a adăugat el.

Cu toate acestea, este puţin probabil ca această dezvăluire să fie urmată rapid de un nou test nuclear, a mai spus analistul. Potrivit unor informaţii publicate miercuri de 38 North, un program de analiză a Coreei de Nord realizat de grupul de reflecţie Stimson Center, principalul sit de testare nucleară din Coreea de Nord a fost avariat de inundaţiile care au urmat ploilor torenţiale de la sfârşitul lunii iulie.

Citeşte şi..

Vezi toate