Consumul de gaze naturale în decembrie 2024 a crescut față de decembrie 2023
Consumul de gaze naturale a crescut cu aproape 4 la sută în luna decembrie a anului trecut față de aceeași lună a anului 2023 și a ajuns la 143,3 milioane de metri cubi. Comparativ cu luna noiembrie a anului trecut, consumul a crescut cu 20,2 milioane de metri cubi sau cu 16,4 la sută. Informațiile au fost prezentate de „Moldovagaz”.
Potrivit furnizorului, consumatorii casnici au plătit, până în 31 decembrie 2024, 98,3 la sută din sumele facturate, ceea ce este cu 0,7 puncte procentuale mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut. În cazul persoanelor juridice, ponderea transferurilor a fost de 99,1 la sută sau cu 1,5 puncte procentuale mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Întreprinderile din sectorul energetic și termic au plătit facturile în proporție de 100% sau cu trei puncte procentuale mai mult față de perioada analogică a anului trecut.
De la rețeaua de distribuție a gazelor naturale au fost deconectate 147 unități de consum, deoarece posesorilor acestora aveau datorii de aproape 353,7 mii de lei. În raport cu 96 de consumatori a fost aplicată condiția plații preventive, ca urmare a sistării anterioare a furnizării gazelor naturale pentru neachitarea în termen a consumului.
Conform datelor SA „Moldovagaz”, nivelul de achitare a consumului în 31 decembrie 2024 era de 99 la sută, adică 8 miliarde 496 de milioane de lei sau cu 30,7 la sută mai puțin în comparație cu aceeași perioada anului trecut, din cauza tarifelor ajustate pe parcursul anului.
Pentru diferite clarificări privind facturarea consumului de gaze naturale în luna decembrie, consumatorii pot suna la numărul unic de telefon 1304 (1305 în cazul capitalei), precum și să expedieze petiții prin serviciul „Cabinetul personal consumator” de pe site-ul moldovagaz.md.
Din 26 octombrie 2024, pentru Chișinău a fost lansată o aplicație de colectare online a indicilor contorului pe platforma Telegram.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI