Consiliul UE a aprobat cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni, 24 iunie, al 14-lea pachet de sancțiuni economice și individuale împotriva Federației Ruse. Noile măsuri au menirea de a lovi în sectoare de mare valoare ale economiei ruse, precum energia, finanțele și comerțul, și să facă tot mai dificilă eludarea sancțiunilor UE, se menționează pe site-ul Consiliul UE.
Potrivit comunicatului, sancțiunile anterioare au slăbit în mod semnificativ economia rusă și l-au împiedicat pe Putin să își ducă la îndeplinire planurile de distrugere a Ucrainei, deși agresiunea ilegală împotriva civililor și a infrastructurii civile continuă.
„Cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni demonstrează unitatea noastră în sprijinirea Ucrainei și în încercarea de a limita activitățile criminale ale Rusiei împotriva ucrainenilor, inclusiv eforturile de a eluda măsurile UE”, a declarat înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell.
Pachetul de astăzi include măsuri restrictive privind 116 persoane și entități responsabile de acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și măsuri pentru diferite sectoare.
În domeniul energiei, pentru a se asigura că instalațiile UE nu sunt utilizate pentru transbordarea gazului natural lichefiat rusesc spre țări terțe, UE va interzice serviciile de reîncărcare a acestui tip de combustibil pe teritoriul său, în scopul operațiunilor de transbordare către țări terțe. Asta va reduce veniturile semnificative pe care Rusia le obține din vânzarea și transportul GNL. Comisia Europeană va monitoriza punerea în aplicare și evoluția acestei decizii și poate propune măsuri de atenuare, dacă este necesar.
În plus, UE va interzice investițiile noi, precum și furnizarea de bunuri, tehnologii și servicii pentru finalizarea proiectelor GNL aflate în construcție, precum Arctic LNG 2 și Murmansk LNG. Se introduc restricții la importul de GNL rusesc prin terminalele UE care nu sunt conectate la sistemul de gaze naturale.
În domeniul finanțelor, Consiliul UE a decis să interzică utilizarea „Sistemului de transfer de mesaje financiare" (SPFS), un serviciu specializat de mesagerie financiară dezvoltat de Banca Centrală a Rusiei pentru a neutraliza efectul măsurilor restrictive. Entităților din UE care operează în afara Rusiei li se va interzice să se conecteze la SPFS sau la servicii de mesagerie financiară specializate echivalente.
În plus, operatorilor din UE le va fi interzis să efectueze tranzacții cu entități incluse pe o listă specifică utilizând SPFS în afara Rusiei.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI