CEC îi cere Ministerului Justiției să dizolve cinci partide politice

CEC 1

Comisia Electorală Centrală (CEC) a sesizat Ministerul Justiției pentru a întreprinde acțiuni în vederea dizolvării a 4 partide politice: Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul „Moldova Unită – Eдиная Молдова”, Partidul Conservator și Partidul Regiunilor din Moldova.

”Cu referire la Partidul Regiunilor din Moldova, Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii, Partidul „Moldova Unită – Единая Молдова” și Partidul Conservator, Comisia a sesizat anterior Ministerul Justiției pentru a întreprinde acțiuni în condițiile Legii nr. 294/2007, în vederea limitării activității acestora, solicitare acceptată inclusiv prin hotărâri judecătorești. Drept motiv pentru limitarea activității a servit faptul neprezentării prin intermediul SSI „Control Financiar” a rapoartelor privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2024, precum și pentru anul 2023. Comisia a reținut că, potrivit cadrului legal, dacă, în perioada limitării activității partidului politic, acțiunile pentru care a fost limitată activitatea partidului se vor repeta sau dacă, pe parcursul primului an din data ultimei limitări a activității partidului, acesta comite încălcări similare, Ministerul Justiției va cere judecătoriei să dizolve partidul respectiv”, anunță CEC.

În cazul Partidului Socialist din Moldova și Partidului Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei, CEC a constatat că acestea nu au prezentat rapoartelor privind gestiunea financiară pentru primul semestru al anului 2024 și pentru semestrul doi al anului 2024, adică pentru două perioade consecutive. În conformitate cu prevederile legale, activitatea partidului politic poate fi limitată dacă partidul nu a depus raportul privind gestiunea financiară, în termenul și formatul stabilite de Comisia Electorală Centrală. În acest context, Comisia sesizează Ministerul Justiției pentru a limita activitatea acestor două partide politice pentru o perioadă de șase luni.

Referitor la Partidul Politic „ŞANSĂ”, care la fel a depus contrar prevederilor legale raportul privind gestiunea financiară pentru semestrul doi al anului 2024 doar pe suport de hârtie și nu prin intermediul SSI ”Control Financiar”, Comisia a solicitat Ministerului Justiției să se adreseze în instanța de judecată în vederea adoptării hotărârii de dizolvare a acestuia.