Bulgăroasă și pavată de interese este calea UE spre sancțiuni împotriva gazului rusesc

4

Președinția belgiană a Uniunii Europene a anunțată că blocul comunitar va aplica sancțiuni fără precedent împotriva profitabilului sector al gazelor naturale al Federației Ruse, o măsură de neconceput pe vremuri, care ar putea secătui cu sute de milioane de euro fondurile de război ale Moscovei. Decizia, la care ambasadorii UE au ajuns joi dimineață, a fost aprobată după ce opoziția dură a Germaniei și Ungariei a blocat-o timp de mai multe săptămâni - deși cu privire la diferite părți ale pachetului, notează Politico.

Deși sancțiunile nu vor afecta majoritatea exporturilor de gaze naturale lichide (GNL) ale Rusiei către UE, acestea le interzic porturilor din spațiul comunitar să revândă GNL rusești după sosire și vor bloca finanțarea pentru terminalele de GNL rusești planificate pentru Arctica și Marea Baltică.

„Este un moment important pentru UE. De la invazia la scară largă a lui Vladimir Putin în Ucraina, în februarie 2022, blocul comunitar a lăsat gazul rusesc nesancționat - chiar dacă a aplicat interdicții stricte asupra exporturilor de petrol și cărbune. Dar, cu dovezi tot mai multe că eforturile occidentale de a scurge veniturile din combustibili fosili ale Moscovei lâncezesc, a crescut presiunea pentru a merge și după gaz”, constată Politico.

Potrivit portalului, nu a fost ușor. Timp de câteva săptămâni, Ungaria a amenințat că se va opune principial acestui pachet, așa cum se opune majorității sancțiunilor suplimentare impuse Rusiei în domeniul energiei. Acest lucru era de așteptat. Opoziția Berlinului a fost însă o surpriză. Preocupările lor nici măcar nu se refereau la gaz, ci, după cum a explicat cancelarul Olaf Scholz, erau legate de noile obligații pentru exportatorii UE.

„Având în vedere că Germania a mustrat anterior Ungaria pentru încăpățânarea sa în materie de sancțiuni, ironia nu a fost pierdută de unii diplomați. În cele din urmă, toate statele membre încearcă să își protejeze interesele, a declarat un diplomat dintr-o țară din UE, care, la fel ca și alții, a beneficiat de anonimat pentru a vorbi deschis. Realitatea o mușcă tare pe [Germania] acum. Numiți-o karma”, dezvăluie Politico, citând un diplomat european.

În cele din urmă, negociatorii au cedat în fața preocupărilor Germaniei, renunțând la o clauză care, potrivit trei diplomați europeni, ar putea afecta micile întreprinderi, în așteptarea unui studiu al efectelor potențiale. La rândul său, Ungaria a susținut interdicțiile privind GNL după ce a primit asigurări că extinderea centralei sale nucleare Paks II, susținută de Rusia, nu va fi sancționată, potrivit altor trei diplomați.

„În timp ce sancțiunile privind GNL au trecut, negociatorii încă se mai ceartă în legătură cu o altă propunere, de a reflecta sancțiunile rusești asupra Belarusului, o portiță secretă prin care bunurile sancționate ajung în Rusia. Problema era programată să fie discutată joi după-amiază, potrivit doi diplomați UE. Germania și Franța au blocat însă aceste planuri, din cauza temerilor că vor avea un impact asupra vânzărilor de bunuri de lux”, a explicat Politico.

De la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina, UE și-a redus cu aproximativ două treimi dependența de gazul de la Moscova, dar a continuat să importe și să revândă GNL, care este transportat cu petroliere sub formă lichidă supraîncălzită - ceea ce reprezintă o jenă majoră pentru blocul comunitar, în încercarea de a reduce la minimum fondurile de război ale Kremlinului. Spania, Franța și Belgia au cumpărat cele mai mari volume anul trecut. Deși GNL a reprezentat doar 5% din consumul de gaz al UE, în 2023, acesta a strâns totuși aproximativ 8 miliarde de euro în profituri din GNL pentru Kremlin. Acordul va atinge probabil doar aproximativ un sfert din această sumă, deoarece nu interzice importurile directe către bloc, concluzionează Politico.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI