Bloomberg: Putin a găsit soluția pentru a compensa pierderile în urma sistării tranzitului de gaz prin Ucraina

bloom

Federația Rusă a găsit o cale de compensare a pierderilor suportate în urma sistării tranzitului de gaze naturale prin Ucraina. În timp ce direcționează combustibilul prin conducte către alți cumpărători, precum China, „Gazprom” intenționează să extindă exporturile de gaze naturale lichefiate. În ciuda apelurilor de a interzice astfel de livrări, Europa cumpără un volum record de combustibil superrefrigerat din Rusia, în principal de la instalația Iamal SPG.

Potrivit Bloomberg, în 2024, volumele de gaze naturale lichefiate vândute de Rusia în Uniunea Europeană le-au depășit pe cele furnizate prin Ucraina înainte de 1 ianuarie 2025.

„Situația evidențiază cât de greu este pentru Europa să rupă legăturile cu Rusia, care în ultimul deceniu s-a consolidat ca furnizor-cheie de mărfuri pentru continent. De asemenea, pune în lumină modul în care invazia din februarie 2022 a Ucrainei a forțat Rusia să își reajusteze continuu rețeaua comercială. Cu toate acestea, Moscova a demonstrat că, inclusiv atunci când se închide o cale de acces către piețe, există adesea altele deschise pentru Rusia”, constată Bloomberg.

Publicația precizează că exporturile totale de GNL ale Rusiei au atins un nivel record anul trecut, conform datelor de urmărire a navelor. Înainte de invazie, Rusia vindea anual aproximativ 155 de miliarde de metri cubi de gaz prin conducte către Europa. În 2024, a exportat aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz în regiune, mai mult de jumătate din acest volum trecând prin Ucraina.

„Având în vedere că cea mai mare parte a gazului rusesc prin conducte a încetat deja să mai ajungă în Europa, întreruperea transportului prin conducta ucraineană nu va afecta prea mult economia. Europa va avea în continuare nevoie de gaz, deoarece toate eforturile sale de a se desprinde de gazul rusesc nu au avut succes. Probabil că va ajunge să cumpere mai mult GNL rusesc, pentru a compensa scăderea importurilor de gaze naturale din Rusia”, a declarat Tatiana Orlova, economist la Oxford Economics.

În 2024, „Gazprom” a vândut prin Ucraina gaze naturale în valoare de aproximativ 6 miliarde de dolari. Totuși, majoritatea economiștilor și cercetătorilor prevăd un efect atenuat asupra economiei ruse, ca urmare a pierderii acestor vânzări.

Rusia va pierde echivalentul a aproximativ 0,2% până la 0,3% din produsul intern brut, prea puțin pentru a face o breșă în mașinăria de război a lui Putin. Pentru comparație, Ucraina ar urma să piardă aproximativ 0,5% din PIB.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI