Autoritățile americane au autorizat comercializarea pliculețelor cu nicotină în urma unor evaluări științifice riguroase

Anh-F1.JPG

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vânzarea pliculețelor cu nicotină pe piața SUA. Este pentru prima dată când agenția a aprobat comercializarea pungilor cu nicotină, care, spre deosebire de alte forme de nicotină orală, nu conțin tutun. Pliculețele cu nicotină se plasează între gingie şi buze, eliberând treptat nicotină. FDA a luat decizia în urma analizei dovezilor științifice, care au arătat că pungile cu nicotină prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire cu cancer și alte afecțiuni grave, comparativ cu țigările obișnuite, transmite Infotag.

„Pentru ca FDA să autorizeze comercializarea, este necesar să existe dovezi clare că noile produse aduc mai multe beneficii pentru populație decât riscuri. În acest caz, datele demonstrează că pungile cu nicotină îndeplinesc acest criteriu, oferind avantaje pentru adulții care renunță complet la țigări sau produse din tutun fără fum, în favoarea acestor produse”, a declarat Matthew Farrelly, director al Biroului de Știință din cadrul Centrului pentru Produse din Tutun al FDA.

Astfel, FDA a constatat că aceste produse au potențialul de a oferi beneficii adulților care fumează țigări sau folosesc alte produse din tutun fără fum, suficiente pentru a depăși riscurile de sănătate asociate fumatului. Agenția a analizat și datele privind riscul pentru tineri și a constatat că utilizarea pungilor cu nicotină în rândul acestora rămâne scăzută. Mai mult, Sondajul Național privind Utilizarea Tutunului în Rândul Tinerilor, din 2024, a arătat că 1,8% dintre elevii din gimnaziile și liceele din SUA au raportat că folosesc pungi cu nicotină.

„Este esențial ca producătorul să comercializeze aceste produse în mod responsabil, pentru a preveni utilizarea lor de către tineri. Deși datele actuale arată că utilizarea în rândul tinerilor rămâne scăzută, FDA monitorizează îndeaproape piața și este hotărâtă să ia măsuri dacă va fi cazul”, a declarat Brian King, directorul Centrului pentru Produse din Tutun al FDA.

Datele Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite arată că aproximativ 11% dintre adulții americani se declară fumători, în scădere față de 12,5% în 2020 și 2021.

În noiembrie 2024, FDA a reautorizat un alt produs fără fum ca fiind cu risc redus. Este vorba despre pungile cu tutun snus. Astfel, agenția a permis utilizarea declarației privind riscul redus, pentru a ajunge la mai mulți adulți cu vârsta de peste 21 de ani care fumează. FDA a concluzionat că această reautorizare va reduce semnificativ riscurile și bolile asociate tutunului, aducând beneficii sănătății publice.

Snusul este utilizat pe larg și în Suedia, țara cu cea mai scăzută rată a fumatului din Europa. În 2022, doar 5,6% din populația Suediei fuma, iar dacă traiectoria va continua în aceeași direcție, rata fumatului va scădea sub 5%, nivelul la care o țară se poate declara nefumătoare. În ultimii 15 ani, rata fumatului în Suedia a scăzut în jumătate, arată un reportaj realizat Bloomberg, iar mulți asociază renunțarea la fumat a suedezilor cu utilizarea snusului.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI