ANSP recomandă interzicerea accesului copiilor în grădinițele și școlile inundate
Inundațiile din ultimele zile au creat riscuri de contaminare a apei și alimentelor. În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a lansat o serie de recomandări pentru populație, pentru evitarea pericolele asociate. Instituția precizează că cele mai afectate în urma inundațiilor sunt gospodăriile din zonele de centru și sud, în localitățile de câmpie și zonele aflate la o latitudine joasă, unde apa a pătruns în beciuri, fântâni și alte spații subterane, generând dificultăți majore și riscuri pentru populație.
Potrivit informației preliminare, aproape 100 de fântâni publice și individuale au fost inundate în raioanele Cantemir, Leova și Hâncești). Pe lângă înrăutățirea calității apei, ploile abundente și inundațiile duc la poluarea legumelor şi fructelor de pe terenurile agricole, provocând riscul apariției și răspândirii bolilor diareice acute, hepatitei virale A și altor afecțiuni gastrointestinale.
Pentru a reduce riscurile epidemiologice, Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă consumarea apei potabile doar din surse sigure (apeduct), apă fiartă sau apă îmbuteliată. Înainte de consum, este necesară spălarea fructelor şi legumelor sub apă curgătoare, prelucrarea termică a produselor alimentare. La apariția primelor semne de boală, precum diaree, vome, febră sau dureri abdominale, oamenii sunt îndemnați să apeleze imediat la medic și să evitate autotratamentul.
ANSP a făcut recomandări și pentru autoritățile publice locale, care sunt îndemnate să asigure aprovizionarea instituțiilor de educație, celor medicale și rezidențiale cu produse alimentare și apă potabilă sigură, să curețe şi să dezinfecteze fântânile şi izvoarele inundate, să utilizeze apa doar după rezultatele controlului conținutului de clor rezidual.
O altă măsură necesară pentru autoritățile locale este salubrizarea localităților, în special evacuarea nămolului de pe străzi şi din curțile grădinițelor și școlilor, cu interzicerea accesului copiilor pe teritoriile lor timp de 17-20 zile.
ANSP estimează că, deși precipitațiile vor începe să scadă din 17 septembrie, riscurile vor persista până când nivelul apei va reveni la normal.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI