Acces la piața de capital pentru companiile din Moldova. Guvernul a aprobat un proiect de lege în acest sens
Firmele moldovenești vor putea plasa acțiuni pe piețele de capital străine. Un proiect de lege care prevede facilitarea accesului antreprenorilor locali la bursele străine a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării și aprobat de Guvern în ședința de luni, 8 iulie. Documentul stabilește eliminarea barierelor normative pentru investitori și companiile locale în calea accederii pe piețele de capital străine și alinierea la cerințele și standardele piețelor de capital occidentale.
Potrivit autorităților, prin adoptarea acestei legi, companiile naționale vor putea fi listate la bursele de valori străine și vor atrage investitori internaționali. Asta le va spori și credibilitatea, și transparența.
Documentul introduce noțiunile de „informații privind identitatea acționarului”, „intermediar” și „dată de referință”, precum și noțiuni explicative suplimentare, necesare odată cu introducerea noilor amendamente.
„Includerea unor norme, menite să faciliteze identificarea acționarilor societăților pe acțiuni. Aceste norme au la bază art. 3a din Directiva 2007/36/CE și au ca scop să asigure transparența acționarilor societății pe acțiuni. Informațiile furnizate despre identitatea și datele de contact ale acționarilor le vor permite societăților pe acțiuni să cunoască exact cine sunt acționarii săi și numărul de acțiuni deținute de acționari. Astfel, aceste date vor permite crearea listelor acționarilor de către Depozitarul central unic, inclusiv în cazurile în care acțiunile societății moldovenești sunt listate la o bursă străină”, se menționează în argumentarea proiectului de lege.
Autorii lui precizează că intermediarii vor avea obligația de a transmite informațiile privind identitatea acționarilor, la solicitarea Depozitarului central unic, pentru informarea societăților pe acțiuni.
O altă modificare adusă de noul document se referă la creșterea de la echivalentul în lei a 100.000 de euro la 1.000.000 de euro a valorii totale a ofertei de acțiuni fără necesitatea de a publica un prospect, conform normelor din Regulamentul UE privind ofertele publice.
La elaborarea proiectului de lege au participat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, ai Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare, ai Băncii Naționale, ai Asociației Băncilor din Moldova, ai Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și ai asociațiilor de business.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI