A crescut producția de lapte crud în Uniunea Europeană
Fermele din Uniunea Europeană au produs, în 2023, 160,8 milioane de tone de lapte crud sau cu 800.000 de tone mai mult față de 2022 şi cu 15,8 milioane mai mult decât în 2013, arată datele publicate luni de Eurostat, citate de Agerpres. Cel mai mare volum al laptelui crud produs în UE în 2023 a fost livrat fabricilor de lactate (149,3 milioane de tone), pentru a fi utilizat la producerea produselor lactate proaspete şi procesate.
Celelalte 11,6 milioane de tone de lapte crud au fost utilizate în ferme, pentru consumul intern. Din cele 149,3 milioane de tone livrate fabricilor, 145 de milioane de tone au fost lapte de vacă, iar restul - lapte de oaie, de capră sau bivoliță.
Eurostat precizează că producția de lapte pe cap de vacă din UE a continuat să crească până la media de 7.791 kilograme, în 2023. Cea mai mare producție este în Estonia (10.728 de kilograme per vacă) şi Danemarca (10.400 de kilograme per vacă). Cea mai scăzută productivitate se atestă în Bulgaria (3.591 de kilograme) şi România (3.425 de kilograme).
Din volumul total al laptelui crud, fabricile de lactate din UE au produs, în 2023, 22 de milioane de tone de lapte de băut şi 7,8 milioane de tone de produse din lapte fermentat, cum ar fi iaurtul.
Cu toate acestea, cea mai mare parte a laptelui a fost utilizată pentru producția de brânză şi unt. Mai exact, 58,2 milioane de tone de lapte integral şi 17,4 milioane de tone de lapte degresat au fost utilizate pentru a produce 10,6 milioane de tone de brânză. Alte 45,4 milioane de tone de lapte integral au fost utilizate pentru a produce 2,3 milioane de tone de unt.
Germania a fost cel mai mare producător de lapte de băut din UE, fiind responsabilă pentru 19% din producția totală. Este, de asemenea, şi cel mai mare producător de produse de lapte fermentat (27%), unt (20%) şi brânză (22%).
Spania ocupă poziția secundă în topul producătorilor de lapte de băut, cu 15% din totalul UE, urmată de Franța (13%). Ţările de Jos sunt al doilea producător de produse de lapte fermentat (17%), urmată de Polonia (10%).
Franța este al doilea mare producător de unt şi brânză (18% din producția totală a UE pentru fiecare din cele două produse). Irlanda este al treilea producător de unt (13%), în timp ce Italia ocupă poziția a treia la producția de brânză (13%).
Există câteva state membre unde alte animale decât vacile au o contribuție importantă la producția totală de lapte. În 2023, Spania a produs 1,1 milioane de tone de lapte de oaie şi capră, urmată de Grecia, cu 900.000 de tone, Franța a contribuit cu 800.000 de tone, Italia - cu 700.000 de tone, inclusiv aproape toată producția de lapte de bivoliță a blocului comunitar.
Laptele de vacă reprezintă cea mai mare parte a laptelui livrat fabricilor de lactate din majoritatea statelor membre UE. Cu toate acestea, peste jumătate (58,4%) din laptele livrate fabricilor de lactate din Grecia a venit de la oi şi capre, urmat de aproape o cincime (21,5%) în Cipru. Alte state cu ponderi importante ale producției de lapte de oaie, capră şi bivoliță în producția totală de lapte sunt Spania, între 10% şi 20%, Bulgaria, Italia, Franța şi România, toate cu un procent de până la 10%.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI