59% din români sunt gata să-și „mute” activitatea electrocasnicelor la ore cu tarif mai mic

rom

Doar 5,3% dintre români obișnuiesc să pună în funcțiune, după ora 22:00, aparate electrocasnice, precum mașina de spălat şi uscătorul de rufe, arată un sondaj al companiilor E.ON şi Delgaz Grid, citat de Agerpres. Potrivit studiului, aproape 59% din totalul celor intervievați ar fi dispuși să își spele mai des rufele noaptea sau să facă activități care implică electrocasnicele dacă ar beneficia în acel interval orar de un tarif al energiei electrice mai avantajos.

„În prezent, conform acestui studiu, 45% dintre români declară că utilizează aparatura electrocasnică (mașina de spălat rufe, cea de vase, uscătorul de rufe etc.) atunci când au nevoie, indiferent de oră. 43% afirmă că fac acest lucru în cursul săptămânii, în intervalul 7:00-22:00, iar alți 6,5% preferă zilele de weekend, fără a alege un interval orar anume”, reiese din cercetarea sociologică.

Sistemul tarifelor diferențiate înseamnă că prețul energiei electrice nu mai este constant pe parcursul întregii zile, ci diferă în funcție de intervalul orar.

„Acesta este mai mic pe zona de noapte, față de un tarif nediferențiat, dar mai mare pe zona de zi. Prin aceste tarife clientul este stimulat să-şi „mute” o parte importantă a consumului din intervalele în care cererea de energie este mare, implicit şi prețurile, în intervale în care cererea este scăzută, la fel şi prețul”, explică autorii studiului.

Aplicarea acestor tipuri de tarife presupune existența unor contoare inteligente, care să poată înregistra consumul de energie în fiecare parte a zilei.

„Tarifele diferențiate permit realizarea de economii la factură, în condițiile păstrării aceluiași consum, dar modificând distribuția acestuia”, mai arată cercetarea.

Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relații Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON şi Delgaz Grid, în perioada 26 august - 11 septembrie 2024, pe un eșantion de 1.004 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate