VIDEO Mama care și-a bătut bebelușul va fi evaluată din punct de vedere psihiatric
Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, spune că fetița de un an și două luni, care a fost bătută de propria mamă, nu este în stare gravă. Totodată, aceasta a menționat că acțiunile femeii nu pot fi atribuite unei depresii postnatale.
"Starea copilului nu e gravă, se află într-un centru special, este sub supraveghere. Ne bucurăm că nu s-a terminat cu un final tragic", a spus ministrul Sănătății.
Întrebată dacă acțiunile mamei ar putea fi din cauza unei depresii postnatale, Ala Nemerenco a declarat că: "de obicei depresiile postnatale se manifestă altfel, cel mai des sunt însoțite de senzația de a nu dori să îngrijești copilul, de nepăsare, aceasta mai mult e caracteristic unor stări de psihoze manifestate într-o anumită formă. Mama urmează să fie evaluată din punct de vedere psihologic și psihiatric".
Ministrul muncii, Alexei Buzu, spune că reprezentanții Ministerului Protecției Sociale acordă tot suportul necesar pentru ca fetița care a fost bătut și agresat de propria mamă, să fie în siguranță. De asemenea, Buzu a declarat după ședința de guvern de astăzi că acest caz este investigat.
"În municipiul Chișinău, de asistența Socială și Protecția Copilului, la modul cel mai direct, este responsabilă municipalitatea. Am rugat colegii de la minister să acorde tot suportul necesar, să investigăm, să înțelegem care sunt problemele și să mobilizăm toate resursele de suport, serviciile de suport, în special pentru copil. Și deja poliția investighează și vor urma concluzii. Cum am zis de mai multe ori, eu, în calitate de ministru, nu voi oferi aprecieri pe cazuri specifice până nu documentez. Cu siguranță, violența împotriva copilului este o problemă în continuare, depunem eforturi pentru a consolida sistemul", a spus ministru.
Alexei Buzu a menționat că responsabilii vor analiza riscul la care este supusă minora, iar comisia multidisciplinară urmează să decidă unde și cu cine va locui în continuare.
"Noi am rugat colegii de la minister să acorde tot suportul colegilor din Autoritatea Publică-Locală. Noi vom mobiliza și mobilizăm toate serviciile specializate necesare ca să ne asigurăm că copilul este în siguranță. Avem proceduri și protocoale care, în primul rând, determină care este riscul la care este expus acest copil, situația din gospodărie și atunci comisia multidisciplinară decide dacă copilul trebuie să fie plasat în regim de plasament de urgență, după care se investighează, se întocmește un management de caz pentru a determina dacă copilul urmează să fie plasat în îngrijire, deci plasament în afara familiei pe lungă durată și deja decurg procedura de deschiderea obiectului. Este o procedură mai complicată. Sistemul și regula noastră de bază este că noi încercăm să păstrăm copilul în familie, fie că în familia imediată sau în familia lărgită", a explicat Buzu.
Pe internet au apărut imagini șocante, în care o mamă își bate cu bestialitate copilul de doar un an și două luni, în timp ce micuța stă cuminte în pătuc. Poliția anunță că a fost sesizată la data de 16 noiembrie de tatăl copilului.
Acesta a spus că a depistat de mai multe ori vânătăi pe corpul fetiței sale, iar agresivitatea față de acesta a crescut considerabil din partea mamei. Din acest motiv a instalat o aplicație de monitorizare pe telefonul concubinei care înregistra audio și video ce se întâmplă în odaia copilului, dar și o cameră de înregistrare video în aceeași cameră.