VIDEO Cât rezistă Moldova, dacă este atacată de Rusia? Răspunsul ministrului Apărării
În ultima ședință a Parlamentului din acest an, deputații discută despre posibile scenarii în cazul în care Rusia ar ataca țara noastră. Dezbaterile au avut loc în contextul prezentării de către ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a Strategiei Naționale de Apărare, iar subiectul a stârnit râsete.
Deputatul BCS, Fiodor Gagauz, adresându-se ministrului Apărării, a precizat că strategia pe care a elaborat-o Guvernul prevede ”militarizarea Republicii Moldova” în următorii 10 ani și creșterea bugetului până la 2% din PIB, astfel, întărind potențialul de apărare al țării până la poziționarea pe locul 134 în clasamentul mondial.
”Dvs, nejustificat, declarați Federația Rusă pericol. Scopul strategiei este de a ne apăra de Federația Rusă. Întrebare: Dvs chiar credeți că armata moldovenească, cu un astfel de potențial, poate să reziste în față la a doua cea mai puternică armată din lume?”, l-a întrebat Gagauz pe Nosatîi.
Ministrul Apărării a evitat să răspundă la această întrebare, precizând că nu prea înțelege limba rusă și ar avea nevoie de traducere. În ajutorul lui Gagauz a venit un alt deputat BCS, Adrian Albu.
”Dacă nu dă Doamne, acest lucru devine realitate și noi vom fi atacați de Federația Rusă, dvs, ca și comandant al armatei, cât credeți că Republica Moldova va rezista la o astfel de agresiune? Pentru că destul de vocali suntem la tribună? Vreau să întreb de ce nu face o altfel de ce nu facem o altfel de politică, a păcii, a stabilii relațiilor. Pentru că noi vedem că pe plan mondial deja se discută despre stabilirea păcii, despre negocieri?”, a întrebat Albu.
”Componenta de apărare este un domeniu important în orice stat, în lume putem număra pe degete câte state nu au armată, dar au alte sisteme de apărare. De ce? Fiindcă este firesc ca statul să fie protejat, ca cetățenii să aibă stabilitate, securitate și pace. Pericole vin de la analiza mediului de securitate. În cazul nostru, corect, vorbim despre Federația Rusă, activitățile căreia le vedem pe parcursul anilor, în scopul diminuării și împiedicării Republicii Moldova în avansarea pe calea europeană”.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI