Ursula von der Leyen: UE are nevoie de o strategie civilă şi militară

ursula

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat marți că noul executiv european va prezenta o „strategie de pregătire” civilă şi militară, pornind de la concluziile raportului întocmit de fostul președinte finlandez Sauli Niinisto pe acest subiect, informează EFE, citat de Agerpres.

„Amenințarea unei agresiuni armate împotriva unui stat membru nu a fost niciodată mai mare de la sfârșitul Războiului Rece. Dacă vrem să o prevenim, trebuie să ne pregătim pentru ea”, a avertizat Von der Leyen, cu referire la Rusia, într-un mesaj video în timpul unui forum de securitate desfășurat la Espoo, Finlanda.

Pe lângă amenințarea militară, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina, Von der Leyen a avertizat că există „un spectru larg de riscuri emergente” la adresa Uniunii Europene, aşa cum demonstrează numărul tot mai mare de atacuri hibride împotriva statelor sale membre.

Printre aceste riscuri, șefa Comisiei Europene a menționat dezinformarea, folosirea imigranților pe post de armă, atacurile cibernetice, sabotajele, întreruperea lanțurilor de aprovizionare, atacurile asupra rutelor comerciale globale şi efectele schimbărilor climatice.

„Trebuie să examinăm toate politicile noastre din punct de vedere al securității şi al pregătirii. Şi trebuie să o facem la toate nivelurile: local, național şi, da, la nivel european”, a subliniat ea.

Șefa Comisiei Europene consideră că, pentru a fi pregătit în mod adecvat pentru amenințările majore este nevoie nu doar de capacități puternice de protecție civilă sau de o mai bună partajare a datelor şi o cooperare în domeniul informațiilor, ci şi o abordare a întregii societăţi şi a autorităților locale, naționale şi europene.

Din acest motiv, Ursula von der Leyen a anunţat că noua Comisie va prezenta o „Strategie de Pregătire a Uniunii”, care să anticipeze şi să facă față acestor amenințări, introducând modificările necesare în reglementarea europeană în jurul a trei aspecte cheie.

Primul aspect se referă la creșterea producției industriale de apărare, atât în ceea ce privește armamentul de înaltă tehnologie, cât şi munițiile, iar pentru asta Ursula von der Leyen a pledat asupra creării unei piețe unice de apărare cu o mai mare cooperare transfrontalieră şi un rol mai proeminent pentru întreprinderile mici şi mijlocii europene.

Al doilea aspect are legătură cu protejarea lanțurilor de aprovizionare critice, pentru a le face rezistente la crize, creând rezerve strategice de vaccinuri, medicamente esenţiale, echipamente militare şi materii prime cheie.

În fine, al treilea aspect privește nevoia de adaptare la schimbările climatice prin crearea unui mecanism european de protecție civilă, capabil să facă față situațiilor de urgență şi dezastrelor naturale la nivel comunitar, în cooperare cu autoritățile naționale.

„Europa se încălzește de două ori mai repede decât media globală. Trebuie să ne mobilizăm toate resursele pentru a proteja europenii de schimbările climatice”, a insistat președinta Comisiei Europene.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI