Ungaria nu împărtășește decizia NATO de a ajuta Ucraina să-și fortifice apărarea împotriva Rusiei
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aliații trebuie să continue furnizarea de armament și muniții pentru Ucraina, ca să o ajute să se apere împotriva bombardamentelor rusești. Demersul a fost făcut la ședința NATO-Ucraina, care s-a desfășurat miercuri, la nivel de ambasadori. Întrunirea a avut loc la cererea Ucrainei.
Potrivit unui comunicat al Alianței Nord-Atlantice, ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, i-a informat pe diplomați, printr-o intervenție online, cu privire la situația de securitate și necesitățile armatei, în contextul ultimului atac masiv din partea Rusiei, care a avut loc în luni.
„Ucraina continuă să intercepteze în fiecare zi rachete rusești, salvând nenumărate vieți, însă capacitatea Ucrainei de a-și menține apărarea necesită mai mult sprijin. În urma ultimului atac rusesc, aliații au reafirmat astăzi (miercuri, 28 august – n. r.) că își sporesc ajutorul militar pentru Ucraina. Trebuie să continuăm să-i furnizăm Ucrainei echipamentele și munițiile de care are nevoie, pentru a se apăra împotriva invaziei Rusiei. Acest lucru este vital pentru capacitatea Ucrainei de a rămâne în luptă”, a menționat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
La scurt timp după asta, Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a făcut un anunț misterios pe Facebook. El a menționat că urmează câteva zile decisive pentru securitatea Europei.
„În ultimele zile, au apărut tot mai multe știri amenințătoare cu privire la securitatea Europei, atât în prezent, cât și în viitor. Nu numai Germania, ci întregul continent a fost șocat de atacul de la Solingen, care, din păcate, nu este unic în ultimele luni. Între timp, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, care, din fericire, va pleca în curând, cere ca Ucraina să primească mai multe arme și ca armele occidentale care au fost predate până acum să fie folosite pentru a lansa atacuri de penetrare profundă pe teritoriului rus. Așadar, urmează zile importante, decisive: mâine, reuniunea miniștrilor de Externe de la Bruxelles și apoi alegerile din Turingia și Saxonia, de la sfârșitul săptămânii, care vor fi de o importanță uriașă pentru viitorul întregii politici europene privind migrația”, a notat șeful diplomației maghiare.
Între timp, Republica Populară Chineză și Statele Unite nu au înregistrat niciun progres în procesul de identificare a unei soluții pentru criza ucraineană și nu au schițat niciun plan. Despre asta a anunțat consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, care s-a aflat în China din 27 august. El a avut întrevederi inclusiv cu președintele chinez Xi Jinping și cu ministrul de Externe, Wang Yi.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI