Ungaria a preluat președinția Consiliului UE

La Republicca

Ungaria, condusă de premierul Viktor Orban, a preluat din 1 iulie, conducerea Consiliului Uniunii Europene, dar promite că va acţiona cu „imparţialitate”, pentru a risipi orice temere referitor la buna funcționare a blocului comunitar.

Este prima oară când președinția Consiliului UE îi revine unei țări sancționate conform articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene. Adică Ungariei i-au fost suspendate unele drepturi, în calitate de stat membru, pentru încălcarea valorilor și legilor UE.

Astfel, președinția ungară a Consiliului provoacă neliniști în Parlamentul European şi în mai multe state membre. Cu toate acestea, Guvernul de la Budapesta a declarat că își asumă „obligaţiile şi responsabilitățile” mandatului său, care va expira la finele anului.

„Vom acţiona ca un mediator imparţial, în deplină loialitate cu toate statele membre”, a declarat ministrul maghiar al afacerilor europene, Janos Boka, dezvăluind programul la jumătatea lunii iunie. „Totodată, Ungaria va profita de atenția acordată pentru a-şi prezenta viziunea asupra Europei”, a adăugat oficialul ungar.

Despre statul de drept, imigraţie sau conflictul din Ucraina, Ungaria intenţionează să-şi facă auzită vocea discordantă, ceea ce i-a adus repetate conflicte cu partenerii săi şi blocarea a miliarde de euro din fonduri europene.

Însă, deşi Budapesta anunţă „o preşedinţie activă”, experţii sunt mai rezervați, pentru că abia urmează învestirea noii componențe a Comisiei Europene.

Preşedinţia rotativă permite ţării care o deţine să controleze ordinea de zi a reuniunilor celor 27, o putere semnificativă, dar nu absolută, potrivit mai multor diplomaţi europeni.

Sloganul preşedinţiei maghiare a Consiliului UE a fost inspirat din motto-ul fostului președintele american Donald Trump: „Make Europe Great Again”.