UE discută cu Tiraspolul despre securitatea regională

Mazeiks

Ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, a discutat cu liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, despre securitatea regiunii transnistrene, problemele energetice și respectarea drepturilor omului în stânga Nistrului. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni televizate.

Potrivit agenției Infotag, Janis Mazeiks a declarat că Bruxelles-ul încearcă să păstreze legătura cu regiunea transnistreană, deoarece pentru Uniunea Europeană este important să dezvolte toate părțile Republicii Moldova. „Sunt diplomat și, desigur, nu pot dezvălui toate detaliile întâlnirii. (…) În ceea ce privește subiectele abordate, nu cred că este un secret. Pentru că întotdeauna discutăm chestiuni privind securitatea regiunii, precum și despre problemele energetice, deoarece Transnistria joacă un rol important în situația energetică a regiunii. Discutăm și despre drepturile omului în stânga Nistrului, pe care le monitorizăm”, a precizat ambasadorul UE.

 

Mazeiks a mai adăugat că la întâlnirile cu liderul separatist de la Tiraspol abordează și relațiile cu Uniunea Europeană, deoarece „afacerile din regiunea transnistreană sunt un participant al comerțului liber cu UE”. „Și acum vedem că 80 la sută din exporturile regiunii merg în țările UE. Cred că acesta este un punct de plecare foarte bun pentru a dezvolta în continuare aceste relații”, a spus diplomatul.

Întrebat de ce Chișinăul a refuzat să semneze declarația propusă de Tiraspol privind asigurarea păcii, Mazeiks a menționat că Chișinăul a pregătit propria versiune a unei astfel de declarații. „Există două evoluții posibile: sau va exista disponibilitate pentru o formulă de compromis, sau un astfel de document nu va fi semnat”, a precizat el.

Totodată, Janis Mazeiks a menționat că pentru UE este important ca Republica Moldova să adere la blocul comunitar deja reîntegrată, dar, în același timp, nu își dorește ca țara noastră să devină ostatică a procesului de soluționare a conflictului transnistrean. „Prin urmare, nu excludem posibilitatea ca inițial malul drept al Nistrului să adere la UE, iar apoi – și malul stâng”, a menționat el.

La începutul lunii iulie, liderul separatist de la Tiraspol a acuzat autoritățile constituționale de la Chișinău că ar fi respins un plan de soluționare pașnică a diferendului transnistrean.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate