UE a majorat importurile de gaze naturale rusești în al doilea trimestru al acestui an
„Nici responsabil, nici rațional, nici credibil” - Rusia furnizează din nou mai mult gaz Europei decât SUA. Așa titrează publicația germană Welt, cu referire la creșterea achizițiilor de combustibil rusesc pe continent. Estimările jurnaliștilor arată că, prin „Gazul Libertății”, lansat în 2019 de președintele american Donald Trump, SUA și-au dorit să-i elibereze pe aliații europeni de dependența energetică de Rusia. Totuși, cele mai recente date arată că regimul Putin a reușit chiar să își extindă poziția de furnizor al Europei. De asemenea, se întrevede o extindere a tranzitului prin Ucraina, constată Welt.
„Schimbarea nu este mare, dar simbolismul este uriaș: Rusia este din nou al doilea mare furnizor de gaze naturale pentru Uniunea Europeană. Conform celor mai recente cifre ale cunoscutului cabinet de consultanță politică și de management Bruegel, în al doilea trimestru al anului, volumele de aprovizionare din Rusia au fost din nou mai mari decât cele din SUA”, precizează Welt.
Publicația amintește că, ultima dată când Rusia a fost pe locul doi pe piață, după Norvegia, era în trimestrul al treilea al anului 2022, la scurt timp după începerea atacului asupra Ucrainei.
„La acel moment, volumele de aprovizionare din conducta „Nord Stream” din Marea Baltică, distrusă între timp, mai contribuiau la volumul de aprovizionare. Rusia este acum pe locul al doilea chiar și fără „Nord Stream”. Gazele naturale rusești au reprezentat aproximativ 17 la sută din importurile europene în al doilea trimestru”, explică Welt.
Potrivit Bruegel, SUA au trimis 12,27 miliarde de metri cubi de gaze naturale lichefiate prin cisterne către clienții din UE, în timp ce Rusia a livrat mai mult, aproximativ 12,73 miliarde de metri cubi. Pentru asta, a utilizat trei rute de livrare: pe lângă livrările de gaze naturale lichefiate în cisterne, 4,1 miliarde de metri cubi au ajuns în Uniunea Europeană prin tranzitarea Ucrainei.
De asemenea, livrările prin gazoductul „Turkstream” din Marea Neagră, finanțat de Gazprom, au crescut și transportă cu aproximativ o treime mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Până acum, Uniunea Europeană a sancționat cu greu importurile de gaze naturale din Rusia, din cauza dependenței mari a unor state membre. În Austria, gazele naturale rusești au acoperit recent până la 90 la sută din cerere. Cu toate acestea, unele țări, inclusiv Germania, au încetat să mai cumpere gaze naturale rusești.
Cu aproape 24 de miliarde de metri cubi, Norvegia a rămas de departe cel mai mare furnizor din Uniunea Europeană, în al doilea trimestru. Volume mai mici provin din Algeria, Regatul Unit și Azerbaidjan.
SUA urmăresc de mult timp obiectivul de a elibera țările partenere de dependența lor de importurile din Rusia cu ajutorul livrărilor americane de gaze naturale lichefiate. Administrația Trump a făcut deja campanie pentru GNL american în 2019, sub sloganul „Freedom Gas” (Gazul libertății – n. t.).
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI