News alert

Toți cei considerați extremiști vor fi interziși, iar înregistrarea partidelor va deveni mai dificilă

Embed:

Guvernarea PAS înăsprește prevederile legislației cu privire la „activitatea extremistă”. Acestea interzic înființarea și activitatea asociațiilor obștești și religioase, precum și a altor organizații, ale căror scopuri sau acțiuni au ca orientare desfășurarea activității extremiste. Toate entitățile care vor fi catalogate în baza noilor prevederi vor putea fi interzise.

Amendamentele votate de parlamentarii PAS în prima lectură prevăd că, în cazul în care în activitatea asociației obștești sau religioase, ori a unei alte organizații, inclusiv în activitatea a cel puțin unei subdiviziuni teritoriale sau a unei alte subdiviziuni a acesteia se depistează fapte ce denotă extremism, aceasta poate fi lichidată forțat, prin hotărâre judecătorească, la cererea Ministerului Justiției ori a procurorului general sau a procurorilor subordonați acestuia.

Aceleași norme prevăd că în Republica Moldova se interzice difuzarea prin mijloace de informare în masă a materialelor cu caracter extremist și desfășurarea de către acestea a activității extremiste.

În cazul în care un mijloc de informare în masă difuzează materiale cu caracter extremist ori în activitatea acestuia se depistează fapte ce denotă extremism, în temeiul cererii organului de stat abilitat care a înregistrat acest mijloc de informare în masă ori a procurorului general sau a procurorilor subordonați acestuia, instanța de judecată pronunță hotărârea privind suspendarea, pe un termen de până la un an, a activității acestui mijloc de informare în masă.

Persoanele vinovate de crearea, conducerea sau organizarea activității unei organizații extremiste, de aderarea și participarea în calitate de membru într-o organizație extremistă, de pregătirea, difuzarea sau păstrarea ilegală, în scopul difuzării ulterioare a materialelor cu caracter extremist sunt trase la răspundere penală.

Guvernarea mai vrea ca Ministerul Justiției să poată solicita instanței de judecată dispunerea limitării activității partidului politic în perioada examinării cauzei, până la pronunțarea în fond. Această posibilitate de intervenție lipsește acum în cadrul normativ național.

În general, autorii modificărilor legislative propun o „regândirea conceptuală a prevederilor art. 8 din lege, referitoare la mecanismul de înregistrare a partidelor politice, astfel încât această procedură să nu fie o simplă procedură administrativă, desfășurată exclusiv de Agenția Servicii Publice, ci să presupună un mecanism mai complex de examinare a situației cu privire la viitorul partid care se solicită a fi înregistrat.

În particular, aceasta ar presupune o verificare extinsă încă de la momentul constituirii partidului a aspectelor legate de potențiala conformitate a acestuia cu prevederile Legii nr. 294/2007. La modul practic asta ar presupune excluderea termenului restrâns pentru emiterea unei decizii de înregistrare de către ASP. În schimb, se propune stabilirea unui mecanism prin care cererea de înregistrare a partidului și materialele anexate vor fi verificate prin prisma conformității legale.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI

Citeşte şi..

Vezi toate