The Economist: Ucraina luptă acum ca să supraviețuiască, nu să câștige

ukr

În timp ce demnitarii de la Washington încearcă să emane încredere în public, în realitate lucrurile stau altfel. Statele Unite nu mai pot să ajute Ucraina fără a-și asuma riscuri serioase pe alte dimensiuni. Despre asta notează The Economist, care a analizat semnalele de pe front și a discutat cu „o sursă guvernamentală”. Publicația a ajuns la concluzia c Ucraina luptă acum nu pentru a învinge, ci pentru a supraviețui.

Publicația îl citează pe secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, care a declarat, în timpul vizitei din 21 octombrie la Kiev, că, „după 970 de zile de război, Putin nu a atins niciun obiectiv strategic”. The Economist precizează că, în timp ce demnitarul promite că Moscova nu va învinge niciodată în Ucraina, colegii săi de la Pentagon, oficialii occidentali și mulți comandanți ucraineni „sunt din ce în ce mai îngrijorați de direcția războiului și de capacitatea Ucrainei de a reține înaintarea Rusiei în următoarele șase luni”. Mai ales că, în anumite părți ale frontului, forțele ruse „taie în bucăți apărarea ucraineană”.

Un oficial american implicat în asistența SUA pentru Ucraina a declarat pentru The Economist că „nu mai avem ce să le oferim, fără să ne asumăm riscuri serioase în altă parte”. Mai mult, Washingtonul nu știe dacă ar putea să-i ofere Kievului suficiente arme și nici dacă le-ar putea produce, a declarat aceeași sursă.

În timp ce Rusia și-a mobilizat economia pentru a o face să lucreze pentru război, SUA rămân deoparte, în condiții de pace, dar sprijină economic și militar atât Ucraina, cât și Israelul. Asta crește riscul unei penurii de rachete antiaeriene. The Wall Street Journal anunța recent că, de exemplu, rachetele antiaeriene lansate de pe nave sunt produse anual în număr de doar câteva sute, însă le cumpără mai mult de 14 aliați ai SUA.

La jumătatea lunii octombrie, Sabrina Singh, adjuncta purtătorului de cuvânt al Departamentului de stat al Apărării, a declarat că Pentagonul se confruntă cu presiuni asupra lanțului de aprovizionare. Ea a precizat că stocurile de ajutor militar ale Americii nu sunt nelimitate și industria apărării se va confruntat cu probleme, însă autoritățile americane vor continua să ofere sprijin pentru Israel și Ucraina.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI