The Economist: E puțin probabil ca Ucraina să reușească negocierea unei reduceri pentru obligațiunile de stat
În mai puțin de o lună, Ucraina riscă să ajungă în incapacitate de plată. Asta va pune mari presiuni asupra economiei și așa slăbite de război, avertizează The Economist. Revista menționează că produsul intern brut al țării este cu un sfert mai mic față de cât era în ajunul invaziei lui Vladimir Putin, banca centrală își epuizează rezervele valutare, iar atacurile recente ale Rusiei asupra infrastructurii critice au redus prognozele de creștere economică.
De asemenea, publicația amintește de o declarație din 17 iunie a ministrului Finanțelor al Ucrainei, Serhii Marcenko, potrivit căruia „armatele puternice trebuie să fie susținute de economii puternice”.
„În urma deciziei din aprilie a forului legislativ al SUA privind aprobarea cu întârziere a unui pachet de finanțare în valoare de 60 de miliarde de dolari, Ucraina nu riscă să rămână fără arme. Între timp, finanțele statului vor fi susținute și de planurile G7, anunțate în 13 iunie, privind utilizarea activelor băncii centrale rusești, înghețate în instituțiile financiare occidentale, pentru a împrumuta alte 50 de miliarde de dolari. Problema este că Ucraina se confruntă cu o criză de lichidități”, explică The Economist.
Revista precizează că, în 1 august, urmează să expire moratoriul acordat de deținătorii de obligațiuni privați, inclusiv Amundi, un administrator de active francez, și PIMCO, unul american. „Astfel, Ucraina are la dispoziție o lună, pentru a evita intrarea în incapacitate de plată. FMI dorește ca Serhii Marcenko să negocieze o reducere a valorii, însă o înțelegere pare puțin probabilă în timpul disponibil”, concluzionează The Economist.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI