SUA intenţionează să trimită acasă 200.000 de ucraineni, plus alți imigranți

3_991714e4bf1c8eb25d9993e851e716ac_1200x675

Washingtonul intenționează să cheltuiască aproximativ 250 de milioane de dolari din fondurile de ajutor extern pentru repatrierea persoanelor din zonele de conflict activ, inclusiv aproximativ 200.000 de ucraineni și 500.000 de haitieni, relatează The Washington Post, citând proiectul la care a avut acces publicația, scrie Kyiv Independent.

În timpul președinției lui Joe Biden, ucrainenilor și haitienilor li s-a acordat protecție temporară, permițându-le să rămână în SUA dacă nu puteau să se întoarcă în țara lor de origine. Odată cu venirea la putere a Administrației Trump, SUA și-au înăsprit politica de imigrare, scrie Digi24.

Președintele SUA, Donald Trump, s-a angajat anterior să impună o legislație mai dură împotriva migranților și să lanseze "cel mai mare program de deportare din istoria SUA", care vizează expulzarea a 15-20 de milioane de migranți din țară.

Potrivit proiectului, propunerea a fost pregătită după ce Departamentul Securității Interne a emis o declarație pe 5 mai. Declarația preciza că imigranții care părăsesc voluntar SUA pentru a se întoarce în țările de origine vor avea dreptul la o asistență financiară de 1.000 de dolari. Pe lângă ucraineni și haitieni, proiectul menționează și afgani, palestinieni, libieni, sudanezi, sirieni și yemeniți, care ar putea deveni alte ținte ale programului de deportare, a raportat WP.

Tricia McLaughlin, purtătoarea de cuvânt a Departamentului pentru Securitate Internă al SUA, a verificat autenticitatea documentelor, dar le-a descris ca fiind "învechite". McLaughlin a adăugat că secretarul pentru Securitate Internă, Kristi Noem, nu a luat o decizie "finală" cu privire la statutul de protecție temporară pentru Haiti sau Ucraina.

Conform proiectelor analizate de ziar, Biroul pentru Populație, Refugiați și Migrație (PRM) al Departamentului de Stat va finanța programul de relocare voluntară din fondurile alocate de Congres pentru zboruri charter sau bilete de avion comerciale. Departamentul de Stat a recunoscut că colaborează cu Departamentul Securității Interne pentru a oferi "sprijin pentru călătorie și stimulente financiare" pentru a încuraja migranții să părăsească țara în mod voluntar.

Propunerea, calficată drept "inumană"

Propunerea administrației Trump a fost criticată, inclusiv de foști oficiali guvernamentali, care au calificat-o ca fiind inumană și contrară idealurilor de lungă durată ale SUA, a scris WP. Potrivit oponenților planului, Administrația Trump obligă solicitanții de azil să se întoarcă în țări unde sunt "expuși riscului de a fi uciși".

Aceștia au pus sub semnul întrebării și dacă planul constituie un abuz al fondurilor de ajutor extern destinate în primul rând sprijinirii refugiaților și relocării acestora. La sfârșitul lunii ianuarie, Washingtonul a suspendat acceptarea cererilor de azil din partea ucrainienilor în cadrul programului "Uniting for Ukraine".

Acest program permitea acordarea azilului în SUA pentru o perioadă de doi ani, precum și dreptul la muncă, studii și asigurare medicală, printre alte beneficii. Potrivit Organizației Națiunilor Unite, în SUA se află aproximativ 200.000 de refugiați ucraineni.

Citeşte şi..

Vezi toate