SUA au lăsat o gaură de 16% în bugetul OMS
Organizația Mondială a Sănătății va reduce semnificativ cheltuielile și va revizui programele de sănătate, după ce președintele Donald Trump a anunțat că SUA se retrag din agenție. Despre asta anunță, printr-o notă internă, consultată de Reuters, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, către personalul organizației. Trump a făcut acest pas luni, în prima zi a celui de-al doilea mandat al său, acuzând agenția de sănătate a ONU de gestionarea defectuoasă a pandemiei COVID-19 și a altor crize sanitare internaționale.
Ca parte a măsurilor de economisire, OMS intenționează să reducă semnificativ cheltuielile de călătorie și să oprească angajările, cu excepția domeniilor critice.
Statele Unite sunt de departe cel mai mare susținător financiar al OMS, contribuind cu aproximativ 16 la sută din bugetul total de peste 6 miliarde de dolari.
În nota internă, Tedros Adhanom Ghebreyesus anunță că a depus deja eforturi pentru a reforma organizația și pentru a schimba modul în care este finanțată, statele membre majorându-și taxele obligatorii și contribuind la runda de investiții lansată anul trecut.
Printre măsurile care urmează a fi revăzute figurează transformarea tuturor reuniunilor în reuniuni online, limitarea înlocuirii echipamentelor IT și suspendarea renovării birourilor, cu excepția cazurilor în care este vorba de siguranță sau de reducerea costurilor deja aprobate.
„Acest set de măsuri nu este complet, iar altele vor fi anunțate în timp util”, se arată în nota lui Tedros Adhanom Ghebreyesus.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI