Studiu: Consumul apei din sticle din plastic duce la creșterea tensiunii arteriale
Băutura din sticle de plastic poate provoca o creștere a tensiunii arteriale, din cauza pătrunderii în fluxul sanguin a microparticulelor din plastic. Cel mai recent studiu constată că tensiunea arterială a scăzut după ce participanții au încetat să consume lichide, inclusiv apă, din sticle din plastic și din sticlă și au băut, timp de două săptămâni, doar apă de la robinet.
Microparticulele au fost găsite și în lichidele în recipient din sticlă, conform altor cercetări, iar experții spun că tensiunea arterială sporită poate duce la apariția bolilor de inimă.
Potrivit Daily mail, cercetătorii de la Departamentul Medicină al Universității private Danube din Austria au ajuns la concluzia că băuturile ambalate în plastic trebuie evitate. Au fost observate tendințe remarcabile. Rezultatele studiului sugerează, pentru prima dată, că o reducere a utilizării plasticului ar putea scădea tensiunea arterială, probabil datorită volumului redus de microparticule de plastic în fluxul sanguin.
Cercetările mai arată că fragmentele microscopice din plastic sunt rezultatul degradării plasticului, declanșată de radiațiile ultraviolete sau rezultatul lovirii unei sticle, ceea ce se întâmplă extrem de frecvent.
Cercetătorii au depistat microparticule din plastic în salivă, țesut cardiac, ficat, rinichi și placentă. Noul studiu, publicat în revista Microplastics, a fost făcut în baza a opt bărbați și femei, care au băut zilnic doar apă de la robinet. Mai multe măsurători ale tensiunii arteriale au fost efectuate la începutul și în timpul studiului. Rezultatele au arătat o scădere semnificativă din punct de vedere statistic a tensiunii arteriale diastolice - presiunea din artere atunci când inima se odihnește – la bătăi, după două săptămâni.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI