Studiu: A scăzut ponderea proprietății străine în economia Republicii Moldova

proprietate straina

Ponderea proprietății străine și a întreprinderilor mixte în economia Republicii Moldova a scăzut. Potrivit unui studiu al „Expert-Grup”, în 2019, aceasta era de peste 23 la sută, iar în 2022 a coborât la 19,5 la sută. În opinia autorului analizei, economistul Stas Madan, această tendință are la bază doi factori – pandemia și războiul din Ucraina.

În același timp, după o scădere continuă a ponderii proprietății de stat la formarea produsului intern brut, studiul constată o creștere, în ultimii ani, a rolului statului în economie.

„Ponderea proprietății de stat în calitate de contribuitor la formarea PIB a scăzut de la 22% în anul 2005 la 16,3% în anul 2010 și, respectiv, 9,3% în anul 2019. Ca apoi să crească până la 14,2% în anul 2022. De asemenea, potrivit estimărilor, cota nemijlocită a companiilor de stat la formarea PIB prin valoarea adăugată generată este de aproximativ 3,5%”, notează autorul.

Registrul patrimoniului public, gestionat de Agenția Proprietății Publice, conținea, în 1 ianuarie 2024, 167 de întreprinderi de stat și 66 societăți pe acțiuni cu prezența cotelor statului, din care în 55 din ele statul are o prezență în acționariat/cote-părți de peste 30 la sută. În același timp, din cele 222 de întreprinderi de stat și societăți comerciale cu cotele statului de peste 30%, numărul real al întreprinderilor care au depus rapoarte anuale la Biroul Național de Statistică a fost de 149.

„Această diferență se explică prin faptul că o serie de întreprinderi fie 1) se află în proces de lichidare, 2) se află în procedura insolvabilității sau 3) nu desfășoară activitate, dar sunt înregistrate în continuare la Agenția Servicii Publice”, precizează Stas Madan.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI