Sondaj: Oamenii nu mai au încredere în guverne și în jurnaliști
Omenirea se transformă într-un butoi cu pulbere. Îngrijorările asupra incertitudinilor economice din anii trecuți au evoluat în revolte. Aproape 60 la sută din populația globului consideră că acțiunile ostile, precum violența, pot fi necesare pentru a aduce schimbări. Constatarea a fost făcută de compania de comunicare Edelman, în urma unui sondaj făcut la nivel global.
La cercetare au participat 33.000 de oameni din 28 de țări. Subiecții intervievați au exprimat niveluri înalte de neîncredere în guvern și în mediul de afaceri. Mulți dintre aceștia consideră că autoritățile și oamenii de afaceri servesc intereselor înguste ale celor bogați.
Sondajul a fost publicat în contextul noii reuniuni anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos. Acesta arată că patru din 10 oameni aprobă actele ostile pentru a determina schimbarea, inclusiv violența sau amenințările, atacurile online, răspândirea intenționată a dezinformării și deteriorarea proprietății. În rândul oamenilor cu vârsta între 18 și 34 de ani, agrearea acțiunilor ostile a fost exprimată de peste 53 la sută.
„Am văzut acum o alunecare pe o perioadă de 10 ani de la temeri la polarizare, la nemulțumire”, a declarat directorul general al companiei de comunicare, Richard Edelman.
Nemulțumirea provine dintr-o lipsă de speranță pentru următoarea generație, diviziuni de clasă între persoanele cu venituri mici și cele cu venituri mari, neîncredere în lideri, inclusiv în oficiali guvernamentali, directori de întreprinderi și jurnaliști, și confuzie cu privire la informațiile credibile, a arătat sondajul.
În democrațiile occidentale, perspectivele pentru următoarea generație au scăzut la minime severe. În Franța, doar 9 la sută din populație mai crede în îmbunătățirea situației, în timp ce în Marea Britanie – doar 17 la sută. În SUA, potrivit sondajului, 30 la sută din populație crede în perspective.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI