Septembrie și octombrie sunt lunile când se produc cele mai multe accidente rutiere

masini politie

Septembrie și octombrie sunt lunile când se produc cele mai multe accidente rutiere de traseele naționale și drumurile locale. Statisticile arată că, de obicei, în zilele de vineri spre sâmbătă se înregistrează o creștere a numărului de accidente, iar în zilele de duminică spre luni – au loc cele mai grave. În general, cea mai afectată categorie de vârstă este 15-29 de ani, iar printre conducătorii auto – 24-29 de ani, transmite Europa Liberă.

 

Șoseaua Chișinău-Orhei (M2) și drumul spre Anenii Noi (R2) se numără printre cele mai periculoase trasee din R. Moldova. În „localități lineare”, cum este, de exemplu, Peresecina, chiar dacă se produc mai puține accidente, severitatea lor este dublă față de cel din zonele urbane.

 

Expertul, Ilie Bricicaru atrage atenția și asupra faptului că nivelul de „motorizare” în R. Moldova a trecut de 400 de mașini la o mie de locuitori. Doar aproape 60% din mijloacele de transport înmatriculate [circa 1,2 milioane] trec revizia tehnică.

 

Expertul spune în podcast că orașul Chișinău poate fi considerat „cu siguranță” unul din cele mai periculoase orașe pentru pietoni nu numai din R. Moldova, ci și din Europa. În 36% din decesele provocate de accidente rutiere sunt implicați pietonii. Media europeană în acest sens e de 26%.

 

Un raport al Avocatului Poporului pe tema siguranței și securității în traficul rutier arată că, în ultimele mai bine de trei decenii, în R. Moldova s-au produs peste 83 de mii de accidente rutiere, aproximativ 13 mii de persoane pierzându-și viața. În jur de 99 de mii de persoane au fost vătămate. Costurile sociale și pierderile provocate țării de decesele și vătămarea oamenilor în accidente sunt evaluate la 1,6% din Produsul Intern Brut.

 

Datele statistice oficiale, relevă că, în prima jumătate a anului 2024, în R. Moldova în accidente rutiere și-au pierdut viața 85 de persoane, alte circa 1110 fiind traumatizate.

 

În R. Moldova se înregistrează de trei ori mai multe decese ale copiilor în accidente rutiere decât media europeană. Țara înregistrează și unul din cei mai înalți indicatori de mortalitate în accidente rutiere în raport cu țările-membre ale UE. Media europeană este 4,6, în timp ce a R. Moldova e de 8,3 accidente fatale la o populație de 100.000. Severitatea accidentelor în Moldova este de 2,5 ori mai mare în raport cu cea din unele țări europene.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI