Scumpirea energiei electrice va lovi puternic în populație, istovită de patru ani de inflație cumulativă de 70%

bigstock-poor-homeless-old-woman-sells-278384254-990x556

Deși poate părea justificată din perspectiva furnizorilor, creșterea tarifelor pentru energia electrică va avea efecte devastatoare asupra veniturilor reale ale populației. Facturile mai mari vor împovăra gospodăriile și vor genera nemulțumiri masive, mai ales în rândul celor mai nevoiași. Estimarea îi aparține economistului Veaceslav Ioniță. El a făcut o analiză a impactului scumpirilor care vor fi anunțate mâine de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.

„Astăzi, cheltuielile totale ale populației pentru energia electrică se ridică la 4,4 miliarde de lei anual. Dacă tarifele vor fi majorate conform solicitărilor, această sumă va crește la cel puțin 9 miliarde de lei. Impactul direct asupra gospodăriilor va fi uriaș, iar presiunea pe bugetele familiale va crește considerabil”, precizează economistul.

El a mai calculat că, acum, cheltuielile pentru energia electrică reprezintă 2-2,5% din bugetul gospodăriilor casnice. Respectiv, creșterea tarifelor va adăuga cel puțin 2,5% la inflația anuală, ducând nivelul acesteia de la 7% la peste 10%. „Această accelerare va afecta puternic costurile de trai și va pune presiune suplimentară pe economia națională”, explică Ioniță.

El a mai atenționat că, în 2022, deși inflația a atins un vârf istoric de aproape 35%, această creștere a venit după o perioadă relativ calmă.

„Acum, ne confruntăm cu 4 ani consecutivi de inflație cumulativă de 70%, ceea ce a diminuat dramatic puterea de cumpărare a cetățenilor. Cine va resimți cel mai mult această creștere? Bugetarii: deja afectați de creșteri salariale sub rata inflației. Pensionarii: pentru care creșterile mici de pensii nu mai acoperă scumpirile. Persoanele vulnerabile: care alocă o parte semnificativă a veniturilor pentru utilități”, concluzionează Veaceslav Ioniță.

INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI