Sandu a cerut bani de la UE pentru Moldova: Ajutați-ne să facem întregul continent mai sigur!

73670f72-c3a1-4d44-9b52-7108a53591a9

Președintele țării, Maia Sandu, a ținut un discurs la Conferința anuală privind bugetul UE. Șefa statului că această discuție nu este una obișnuită, pentru că vizează punerea temeliei unei Europe care nu doar prosperă, ci și protejează.

”S-ar putea să fie îndrăzneț ca Președintele Moldovei, o țară care nu este încă în UE, dar e pe calea aderării, să spună Uniunii cum să-și cheltuie banii în următorul ciclu bugetar. Și nu o fac. Decizia vă aparține în totalitate. Și am încredere că decizia voastră va fi corectă”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a precizat că Moldova depinde de acest buget.

”În Moldova, deși nu există o amenințare militară directă, datorită curajului soldaților și societății Ucrainei, am devenit profund conștienți de natura și substanța unui nou tip de război, războiul hibrid, în care câmpul de luptă este peste tot: în economiile noastre, în spațiul nostru informațional, în sursele noastre de energie și chiar în casele noastre. Astfel, trebuie să răspundem cu o vigoare și viziune fără precedent. Bugetul UE despre care se discută astăzi nu este doar un document financiar; acesta este și trebuie să fie un buget pentru pace”, a spus Sandu.

”Așa cum a făcut UE înainte, este timpul să investim decisiv în pregătirea atât a țărilor candidate, cât și a Uniunii însăși pentru următoarea fază a extinderii. Integrarea cu succes a noilor membri în 2004 nu a fost întâmplătoare; a fost rezultatul unei bugetări deliberate și strategice și al alocării resurselor de către UE. Acest lucru mă aduce către miezul mesajului meu de astăzi: extinderea UE este cheia securității UE. Prin integrarea mai multor țări, UE își extinde zona de stabilitate la o regiune mai largă, ceea ce, la rândul său, întărește rezistența noastră colectivă împotriva presiunilor și amenințărilor externe. Un buget bine planificat, care sprijină extinderea, este esențial pentru ca Uniunea să fie mai unită și mai sigură într-un peisaj global din ce în ce mai complex. Dacă Uniunea Europeană se gândește serios la agenda de extindere, acest lucru trebuie reflectat în planificarea sa bugetară”, a mai spus Sandu.

Pe final, președintele Republicii Moldova a declarat că ”dacă eșuăm, repercusiunile se vor simți aici, la Bruxelles, și în orice altă capitală europeană. Ajutați-ne să le arătăm moldovenilor, care trăiesc în speranță de 30 de ani, că Uniunea Europeană oferă nu doar o perspectivă pentru un viitor mai bun, ci și prezentul mai bun pe care îl merită - o viață decentă, liberă și demnă. Printr-un buget al UE pentru pace, oferiți-ne instrumentele necesare pentru a realiza ce ne propunem. Printr-un buget al UE pentru pace, ajutați-ne să grăbim pregătirile pentru aderare. Printr-un buget al UE pentru pace, ajutați-ne să facem întregul continent mai sigur!”.