
Sacrificarea s-a încheiat: 67.700 de porci, înhumați la Roșcani
Procesul de înhumare a porcilor din satul Roșcani, infectați cu pestă porcină africană, s-a încheiat, după 12 zile zile de la descoperirea focarului. Primarul localității, Constantin Morari, a declarat, în cadrul unui reportaj, că înhumarea a fost aleasă ca măsură principală de control a focarului, întrucât în zonă nu există incineratoare de mare capacitate, iar practica ar fi utilizată la nivel global pentru combaterea acestei boli extrem de contagioase și periculoase. În total, au fost sacrificate 67.700 de animale, transmite Agora.md.
Deși autoritățile locale au instalat puncte de dezinfecție în apropierea fermei afectate, precum și filtre de dezinfecție pentru mașini, locuitorii din sat au fost nemulțumiți de modul în care au fost gestionate măsurile de prevenire și control al focarului.
"Măsurile au fost implementate conform protocoalelor internaționale, iar înhumarea a fost realizată în condiții de siguranță. Gropile au fost selectate cu atenție, iar cadavrele au fost acoperite cu un strat absorbant și dezinfectant pentru a reduce la minimum riscurile de contaminare"
În continuare, autoritățile locale estimează că zona afectată va rămâne sub restricții timp de aproximativ 40 de zile, conform planului Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
În această perioadă, drumul principal către fermă este închis, iar zonele afectate vor continua să fie monitorizate pentru a fi prevenită răspândirea virusului. Oamenii din sat au fost informați prin comunicate oficiale și prin întâlniri cu autoritățile, care le-au explicat măsurile de prevenire și impactul acestora asupra sănătății publice.
În ceea ce privește viitorul fermei afectate, autoritățile nu au oferit informații precise despre reluarea activității acesteia. Rămâne de văzut dacă, după finalizarea procesului de curățare și igienizare, ferma va putea să își reia activitatea sau dacă va fi necesar să se aplice măsuri suplimentare pentru protejarea altor unități din zonă.
CONTEXT: La 16 martie curent, la o fermă din Anenii Noi a fost confirmat un focar de pestă porcină africană. Inspectorii ANSA au constatat prezența virusului în probele recoltate de la porcii domestici.
Ultimile știri
Citeşte şi..
Vezi toate










