
Rusia, considerată vinovată pentru doborârea zborului MH17. Decizia luată de Agenția ONU pentru aviație civilă
Agenția ONU pentru aviație civilă, OACI, a apreciat luni că Rusia este responsabilă pentru prăbușirea zborului MH17, doborât în urmă cu zece ani deasupra Ucrainei și soldat cu moartea a 298 de pasageri și membri ai echipajului, notează AFP.
Această decizie a fost luată în urma plângerilor formulate de Țările de Jos și Australia. Consiliul organizației, cu sediul la Montreal, Canada, a considerat plângerile "fondate în fapt și în drept", notează Agerpres.
"Federația Rusă nu și-a respectat obligațiile prevăzute de dreptul aerian internațional în cazul distrugerii zborului MH17 al Malaysia Airlines în 2014", a indicat organizația într-un comunicat dat publicității luni.
Aceasta este prima decizie a consiliului organizației "privind fondul unei diferend între state membre".
Pe 17 iulie 2014, Boeingul 777, care făcea legătura între Amsterdam și Kuala Lumpur, a fost doborât de o rachetă sol-aer BUK de fabricație rusească deasupra unui teritoriu sub controlul separatiștilor pro-ruși.
Toți cei 298 de pasageri și membri ai echipajului au fost uciși, printre care 196 de cetățeni olandezi și 38 de australieni.
În 2022, justiția olandeză a condamnat trei bărbați la închisoare pe viață pentru rolul lor în tragedie, printre care doi ruși, dar Moscova a refuzat în mod constant să extrădeze orice suspect.
Rusia a negat în mod constant orice implicare în incident.
"Acesta este un moment istoric în căutarea adevărului, dreptății și responsabilității pentru victimele accidentului MH17, familiile și cei dragi ai acestora", a declarat guvernul australian într-un comunicat după anunțul OACI.
Guvernul australian solicită acțiuni rapide pentru a remedia această încălcare. "Facem apel la Rusia să își asume în sfârșit responsabilitatea pentru acest oribil act de violență și să își repare comportamentul flagrant, așa cum prevede dreptul internațional", a adăugat Canberra.
La rândul său, ministrul olandez de externe, Caspar Veldkamp, a salutat decizia, spunând că aceasta nu va putea "șterge durerea și suferința" celor apropiați victimelor, dar că este "un pas important spre adevăr și dreptate".
Anul trecut, anchetatorii internaționali și-au suspendat investigațiile, întrucât nu dispuneau de probe suficiente pentru urmărirea penală a altor suspecți. Potrivit anchetatorilor, existau "indicii puternice" că președintele rus Vladimir Putin a autorizat transferul sistemului antiaerian BUK către separatiștii pro-ruși, care au lansat racheta antiaeriană ce a doborât avionul.
Ultimile știri
Citeşte şi..
Vezi toate










