Realitate alarmantă: Fiecare al doilea absolvent al clasei a IX-a nu știe să citească și să socotească
Rezultatele la examenele din clasa a IX-a din acest an confirmă datele organizației „Programul pentru evaluarea internațională a studenților”, potrivit cărora 50 la sută dintre copiii claselor a IX-a din Republica Moldova nu dețin un nivel minim de competență în lectură, matematică sau științe. Declarația a fost făcută de ministrul Educației şi Cercetării, Dan Perciun. El a mai anunțat că, în acest an, rata de promovabilitate a examenelor a scăzut considerabil, încât autoritățile au decis, în premieră, desfășurarea unei noi sesiuni suplimentare, a treia, pentru a le oferi o șansă de a obține punctajul necesar. Proba suplimentară se va desfășura în perioada 19-22 august.
Rezultatele examenelor din acest an arată o realitate dură, că în ţară sunt instituții de învățământ în care rata de promovare este de doar 30 la sută, chiar dacă elevii au avut pe parcursul anului doar note de 8 şi 9. De asemenea, 30 la sută din lucrări din opt raioane, care anterior aveau o rată de promovabilitate de 100%, au fost reevaluate la Chișinău, afirmă Dan Perciun. Cei mai mulți dintre elevi nu au reușit să obțină o notă pozitivă la examenul de matematică, limba română sau istorie.
„O să începem cu Cimișlia care, tradițional, avea o rată de promovabilitate de 100%. În condițiile în care s-au reevaluat 30 la sută dintre lucrări, rata de promovabilitate în acest an a scăzut la 64 la sută. 37 la sută dintre toți elevii claselor a IX-a din Cimișlia nu au putut susține examenul la matematică. La Cantemir, rata de promovabilitate a scăzut de la 97 la sută la 68 la sută. La Drochia - de la 100% la 73%, la Șoldănești - de la 100% la 78%, la Cahul - de la 100% la 80%. Nisporeni - de la 88% la 83%, Dondușeni - de la 99% la 85%, Briceni - de la 100% la 89%, iar în Anenii Noi - de la 100% la 92%. Reiterez că vorbim doar despre reevaluarea a 30% din lucrări. Probabil, dacă am fi reevaluat toate lucrările, am fi văzut o scădere şi mai dramatică”, a concluzionat ministrului Educației și Cercetării.
La nivel național, comparativ cu anul trecut, rata de promovabilitate la matematică a scăzut de la 99% la 95%, la limba română - de la 98,8% la 98,2%, iar la istorie - de la 99,7% la 98,8%.