Raport Promo-LEX: PAS și Maia Sandu au utilizat resursele administrative de peste 100 de ori
Un nou raport al misiunii de observare a alegerilor prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie, formulat de asociația Promo-LEX, atestă abateri grave din partea guvernării, care utilizează la greu resursele administrative, cât și din partea Comisiei Electorale Centrale, care nu dorește să soluționeze contestațiile depuse de contracandidații Maiei Sandu.
Potrivit celui de-al patrulea raport al misiunii de observare a alegerilor, în perioada 1-15 octombrie au fost constatate 114 cazuri de utilizare a resurselor administrative, dintre care 105 cazuri fiind legate de Partidul Acțiune și Solidaritate și Maia Sandu.
„În activitățile de campanie au fost implicați mai mulți demnitari, în special de către Partidul Acțiune și Solidaritate. Prim-ministrul Dorin Recean a avut întâlniri cu alegătorii, unde a discutat despre proiectele de integrare europeană și a încurajat susținerea pentru Maia Sandu. De asemenea, mai mulți miniștri au fost implicați în campania electorală, distribuind materiale promoționale în susținerea Maiei Sandu și a opțiunii „DA” la referendum. De asemenea, au fost observate cazuri de utilizare a instituțiilor statului în scopul acumulării capitalului electoral, implicare a funcționarilor publici în activități electorale în timpul orelor de muncă, precum și atribuirea de merite de către candidați pentru lucrările publice realizate din fonduri publice”, semnalează Promo-LEX.
Organizația amintește despre inadmisibilitatea utilizării bisericii în scopuri electorale și anunță despre alte 5 cazuri în care membri ai cultelor au fost implicați în activități de agitație electorală, în sprijinul unor candidați și utilizarea imaginii unor clădiri de cult în materialele de promovare electorală.
CEC „pierde” voturi pentru a nu soluționa contestațiile concurenților Maiei Sandu
Deosebit de grav este comportamentul Comisiei Electorale Centrale, care o salvează pe candidata PAS de sancțiuni print tertipul „nu a întrunit numărul necesar de voturi”.
„Atragem atenția că, în cazul contestației depuse de către Ion Chicu privind utilizarea resurselor administrative de către Maia Sandu, CEC a examinat-o la 09.10.2024, însă nu a soluționat-o. Asta din motiv că proiectul de hotărâre de admitere parțială a contestației nu a întrunit numărul necesar de voturi”, semnalează Promo-LEX.
Același lucru s-a întâmplat și la ședința CEC din 11.10.2024, când a fost propus un proiect de respingere.
„Prin urmare, contestația depusă de Ion Chicu de fapt nu a fost soluționată, contrar actelor normative adoptate de Comisie și normelor legale din Codul administrativ, care stabilesc că, în cazul depunerii cererii, autoritatea publică este obligată să inițieze o procedura administrativă, ce se finalizează cu emiterea unui act administrativ individual. Neclară este și poziția CEC în partea ce ține de numărarea voturilor la adoptarea hotărârilor, în proces nefiind apreciate ca voturi împotrivă voturile membrilor CEC care s-au abținut. Mai mult, nu este clară situația în care unii membri CEC aleg să nu voteze, fapt ce este inadmisibil și contravine pct. 136 din Regulamentul de activitate a CEC. Nu este clară nici poziția unor membri a CEC, care au decis să nu susțină niciunul din proiectele de hotărâre, acestea fiind opuse ca soluție”, notează observatorii Promo-LEX.
Organizația a mai depistat că doar 218 sau 14 la sută din birourile electorale ale secțiilor de votare din cele 1.546 vizitate au recepționat listele electorale în termen - până în 28 septembrie. În baza discuțiilor cu membrii birourilor, au fost constatate 43 de cazuri de prezență în liste a persoanelor decedate, 10 cazuri de lipsă a alegătorilor în listele de bază, 41 de cazuri de arondare eronată a alegătorilor la secția de votare, 14 cazuri de arondare eronată a alegătorilor într-o altă localitate și 15 cazuri de erori de adresă.
Concurenți electorali au raportat venituri în valoare totală de peste 27,7 milioane de lei, iar o treime din acestea îi revin Maiei Sandu. Ea este urmată de Alexandr Stoianoglo – cu 22 la sută și Renato Usatîi – 18%.
INTRĂ ȘI PE CANALUL DE TELEGRAM ZVON.MD, PENTRU A AFLA DESPRE NOILE PUBLICĂRI